Искът бе заведен от съпредседателя на Продължаваме промяната“ Кирил Петков

...
Искът бе заведен от съпредседателя на Продължаваме промяната“ Кирил Петков
Коментари Харесай

Спряха делото за клевета на Петков срещу Борисов заради имунитета на лидера на ГЕРБ

Искът бе заведен от съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков през предходната година
Делото, което някогашният министър председател Кирил Петков води против другия някогашен министър председател Бойко Борисов беше спряно в Софийски областен съд.

То е частно наказателно и повода да бъде стопирано е, че Борисов като депутат има депутатски имунитет. Съдът изясни, че е видно от уеб страницата на Народното събрание, а и обществена информация, че той е народен представител.

Адвокат Менко Менков разяснява, че в закона, по този тип каузи, няма опция Борисов да се откаже от имунитета си. Той удостовери, че делото може да продължи, откакто водачът на ГЕРБ престане да бъде депутат. На въпрос какъв брой време остава, до момента в който изтече давностният период по делото, юрист Менков изясни, че за въпросното действие той е четири години и половина, като остават повече от три години до приключването му, предава Българска телеграфна агенция.

Делото в Софийския областен съд беше заведено през 2022 година от Кирил Петков по отношение на изявления на Борисов по време на газовата рецесия, че Петков и Асен Василев са се облагодетелствали от посреднически компании. Според водача на ГЕРБ страната е била ощетена с милиони посредством медиатори, които са внасяли газ от „ Газпром “, само че много по-скъпо.

На 24 август 2022 година Петков разгласи, че ще съди водача на ГЕРБ. Петков оцени претърпените провали от думите на Борисов на половин милион лв. и внесе персонално желае в наказателното поделение на Софийския областен съд. Тогава от ГЕРБ оповестиха, че това не е верният съд, тъй като там се гледат искове до 25 хиляди лева, както и че не са платени таксите върху желае. От „ Продължаваме промяната “ ги опровергаха и разгласиха платежно разпореждане за 12 лв. държавна такса. В последна сметка на този стадий е предявен единствено непълен иск за сумата от 10 000 лв.. Досега по делото бяха разпитани очевидци и назначени експертизи.

До момента Борисов не е участвал на съвещания по делото, като съгласно отбраната му, той не е задължен да се яви в съда, тъй като делото е от частен темперамент.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР