Искаш да хапнеш нещо вкусно и здравословно, което да си

...
Искаш да хапнеш нещо вкусно и здравословно, което да си
Коментари Харесай

Патладжан с чери домати на фурна

Искаш да хапнеш нещо вкусно и здравословно, което да си приготвиш самичък, само че не разполагаш с доста време? Няма проблем! Ястието, което през днешния ден желая да ти показва е тъкмо за теб! Приготвя се бързо и елементарно. Можеш да си го хапнеш на обяд или да си го приготвиш за вечеря. И в двата случая ти давам обещание, че няма да останеш отчаян.

 Патладжан с чери домати на фурна неизбежно ще се трансформира в твоето прелъщение на масата.

Патладжанът е растение от жанр Кучешко грозде на семейство Картофови и дава плод със същото име. Той произлиза от Индия и Шри Ланка. Арабски мемоари от IX, X и XII вeк демонстрират, че патладжанът е бил значима част от Арабската и Турската кухня. Много бързо се популяризира и в цяла Европа. Негови близки родственици са домата и картофа, които са от същото семейство Картофови. Според фитологията патладжаните са плодове (наред с картофите, доматите и чушките), а не зеленчуци. Има доста разновидности  по света, с разнообразни форми и цветове. В България най-разпространен е патладжанът с издължена форма в виолетов и съвсем черен цвят. В нашата родна българска кухня е необятно употребен и сигурно в твоите детски години пазиш мемоари за апетитни ястия с патладжан, които твоите майка и баба са ти приготвяли ловко.

Патладжанът е освен извънредно апетитен, само че и е доста потребен за твоя организъм. Богат е на хранителни субстанции - витамини и фибри, само че в това време има минимално наличие на калории. Съдържа впечатляващо количество фолиева киселина, калий и магнезий. Други скъпи съставки в него са витамин С, К и B6, фосфор, мед, тиамин, ниацин, пантотенова киселина. Американски учени откриха, че патладжанът има деен противовъзпалителен и даже противораков резултат. Поради високото наличие на антиоксиданти, той оказва помощ за понижаване на риска от сърдечни и съдови болести. Антиоксидантният пигмент антоцианин, на който дължи присъщия си цвят, може да защищити телесните кафези от стареене. Също по този начин, това вещество дейно пази мозъчните кафези и е от изгода за твоята памет. Високото наличие на фибри и ниското наличие на калории в патладжаните им позволява елементарно да се впишат в менюто на всяка диета.

Листата и корените му се употребяват в отвари, с цел да се направи сироп за стомашни проблеми, болно гърло и кашлица, астма, зъбобол, ревматизъм, разнообразни типове възпаления.

Тъй като в кулинарията изисква наложителна термична обработка, патладжанът не е подобаващ за вегани.

В рецептата, която през днешния ден ти предлагам, ти предлагам да използваш чери домати. Защо ли? Koгaтo искаш да се храниш здравословно или се oпитвaш дa oтcлaбнeш, ĸлючът e дa ядeш xpaни, ĸoитo да те пoддъpжaт cит, бeз дa имaш мнoгo ĸaлopии. Чepи дoмaтитe oтгoвapят съвършено нa тoвa ycлoвиe. Дeceтинa чepи дoмaти, ĸoeтo e oĸoлo чaшa, имaт caмo 30 ĸaлopии. Забележи също, че 10 чери домати имат съвсем толкоз калий, колкото един приблизително огромен банан. Богатите на калий храни балансират течностите в организма и понижават налягането върху артериите. Чери доматите и доматите като цяло, съдържат богато количество на ликопен, бета каротин и витамин С, които са известни като антиоксиданти и оказват помощ за понижаване на риска от редица хронични болести. Ocвeн това, тe ca и дoбъp изтoчниĸ нa фибpи и ще ти оказват помощ да се чувстваш утолен по-дълго време. 

Балансираната и лесна рецепта - патладжан с чери домати на фурна е превъзходен метод да разнообразиш твоето меню и да хапнеш нещо вкусно в уюта на домашна конюнктура.

Не забравяй, че всяка седмица ще има по 4 нови вкусни и здравословни предписания, които може да опиташ.

Няма да имаш никакво усложнение в намирането на продуктите.

Необходими артикули за 2 порции

1 приблизително огромен патладжан (300 г)
200 г чери домати
4 скилидки чесън (по твое желание)
2 супени лъжици зехтин екстра върджин
сол на усет
риган на усет
свеж босилек на усет

Важно да знаеш

Ще ти дам един доста потребен съвет, който да следваш при избора на патладжан. Гледай постоянно да е бляскав на тип, не би трябвало да е мек (означава, че е стар) и да не е прекомерно огромен. По-малките патладжани е по-малко евентуално да бъдат горчиви и несъмнено, имат по-малко семена.

Начин на подготвяне

Измий и подсуши чери доматите и ги нарежи на две половинки или в случай че предпочиташ, на дребни филийки. Обели скилидките чесън и ги добави ситно нарязани към доматите. Подправи чери доматите и чесъна  с риган, босилек, сол на усет и супена лъжица зехтин екстра върджин.

Измий патладжана, отрежи дръжката, нарежи го на кръгли филийки от към 1 см.

Ще ти разкрия и една дребна загадка, която да използваш постоянно в твоите предписания с патладжан. След като си го нарязал на кръгове, предлагам ти да добавиш върху тях напълно мъничко сол и да ги оставиш подредени в една тавичка под надолнище за към 15 минути. Така ще премахнеш остатъчната мъка и ще бъдат още по-вкусни. Не забравяй по-късно да ги измиеш с вода. Готов си за идната стъпка от рецептата.

Подреди филийките патладжан в авансово намазана с олио тавичка.

Може леко да ги посолиш, а на всяка филийка патладжан постави от подправените с подправки чери домати. Добави от горната страна по една капка зехтин екстра върджин и печи в авансово загрята фурна на 190° за към 30-35 минути. След като ги извадиш от фурната, остави ги да се охладят. Сервирай с свеж босилек.

Хранителна стойност в една порция (283 г)

Калории – 204 ккал

Мазнини – 15 г

Въглехидрати – 13 г

Белтъчини – 3 г

Както ти бях заречен - елементарно, бързо, вкусно и потребно. Ястието е уместно както за обяд, по този начин и за вечеря. Не се притеснявай, в случай че нямаш чери домати на разположение. Може най-спокойно да ги замениш по твой избор с всеки различен тип домати. С това отлично ядене би могъл да изненадаш прелестно твоите обичани хора или да ги приготвиш за специфичен мотив. Не се опасявай да експериментираш. Би могъл да добавиш върху филийките патладжан късчета моцарела в нискомаслената и версия, която има лек усет и ниско наличие на сол. Несъмнено ще получиш доста похвали за твоите чудесни кулинарни качества.

Не е нужно да си специалист. Не забравяй, че най-хубавият метод да се сдобиеш с „ тайната " фалшификация е като изпитваш наслаждение от приготвянето на храната. То е креативна активност, която зарежда, релаксира и успокоява. Сигурен съм, че самичък ще се убедиш в това.

Автор: Страхил Иванов

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР