Исканията за жилищен ипотечен кредит за първите два месеца на

...
Исканията за жилищен ипотечен кредит за първите два месеца на
Коментари Харесай

Годината започва с над 60% ръст на исканията за ипотечен кредит, отчитат от "Пощенска банка"

Исканията за жилищен ипотечен заем за първите два месеца на година са с над 60% повече от колкото през същия интервал на 2016 г, оповестиха от " Пощенска банка ". Анализът на кредитната институция демонстрира, че най-голямо е търсенето в огромните градове на страната – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, които образуват към 90% от общия бизнес. Интересът на клиентите за покупка на жилища е ориентиран освен към самите градове, само че и към обитаемоте места към тях, които имат построени инфраструктурни връзки с близкия огромен град.

Наблюдава се търсене на по-големи парцели – квадратурата на парцелите, които са финансирани за покупка през януари и февруари 2018 година, се усилва на 94 кв.м по отношение на 80 кв.м за същия интервал на предходната година. Средният размер на новоотпуснатите жилищни заеми бележи растеж от близо 7%, достигайки до 54 300 евро за първите два месеца на 2018 година по отношение на 50 800 евро за същия интервал на 2017 година

С оглед на позитивните макроикономически данни, както и забележителния брой разрешителни за градеж, издадени през предходните месеци, упованията на специалистите на банката са пазарът на недвижими парцели да продължава да пораства и през актуалната година, предвиждат от " Пощенска банка ". Отбелязва се, че лихвите по ипотечните артикули към този момент са достигнали исторически най-ниските си равнища и единствено на база на спомагателни промоции от банките клиентите могат да получат по-добра оферта за жилищно кредитиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР