Исканията на Русия за гаранции за сигурност и прекратяване на

...
Исканията на Русия за гаранции за сигурност и прекратяване на
Коментари Харесай

ЕС отхвърли искането на Русия да спре разширяването на съюза и НАТО |

" Исканията на Русия за гаранции за сигурност и преустановяване на разширението на Европейски Съюз и НАТО на изток са чисто съветски дневен ред с изцяло неприемливи условия. Само спечелилите вършат това: те споделят - ето това са моите условия ", съобщи ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел в изявление пред " Велт ". 

Борел добави, че за първи път Москва " показва условията си в писмен тип - нещо, което не се е случвало до момента ".

На 17 декември, че не просто желае гаранции за ненападение от Съединени американски щати и НАТО, а на практика упорства за ново преразпределение на сферите за въздействие и опазване на статуквото от разширението на Алианса през 1997 г. 

Част от настояванията, които са възприемани като всекидневен ултиматум за ненападение над Украйна, директно засягат България. Според настояванията на територията на България не би трябвало да има никакви военни сили от членки на НАТО и да не се организират никакви огромни учения на Алианса.

Сред настояванията е да се изключи по-нататъшно разширение на пакта и присъединение към Алианса на Украйна. Друго искане е “да не се разполагат спомагателни войски и оръжия отвън страните, в които са били през май 1997 година (преди присъединението на първите източноевропейските страни към Алианса), с изключение на в изключителни случаи със единодушието на Русия и членовете на НАТО.

Говорителят на Кремъл, че по-нататъшното разширение на НАТО на изток е въпрос на живот и гибел за Русия и добави, че страната му е застрашена от по-нататъшна агресия на политическата и военна инфраструктура на пакта. 

А президентът Владимир Путин нееднократно е подчертавал, че разширението на НАТО на изток и разполагането на оръжия в Украйна са червени линии за Москва.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР