„Искането за днешното изслушване е породено изключително от инцидентите с

...
„Искането за днешното изслушване е породено изключително от инцидентите с
Коментари Харесай

Иван Иванов, БСП: Виновниците ГЕРБ днес да ни заливат мигранти

„ Искането за днешното чуване е подбудено извънредно от случаите с мигранти, станали през последните дни – набези, както от страна на чужденци на български жители, по този начин и от страна на български жители над мигранти, и от последвалите митинги в разнообразни елементи на столицата, най-много пред местата, където се настаняват мигрантите, под управлението на Държавната организация за бежанците “.

С тези думи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ Иван Иванов сложи началото на чуването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в Парламента, поискано от социалистите.

„ Очевидно имаме проблем. Очевидно българското общество усеща напрежение от засилен мигрантски напън и дейности на мигранти тук, настанени в центровете на ДАБ в София. Очевидно е и недоволството на българските раждани от бездействието на държавните управляващи “, съобщи Иван Иванов.

„ Очевидно е – проблем има. И това се признава в два законопроекта, импортирани от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Предлагат се промени в Закона за вътрешните работи и Закона за на администрацията – в тях ясно е записано, че има проблем “, акцентира социалистът и цитира:

„ В претекстовете към единия законопроект – за Министерство на вътрешните работи, е казано, че „ би трябвало да се даде опция на Министерство на вътрешните работи да охранява всички центрове за настаняване на чужденци, което предложение цели да обезпечи засилена и наложителна защита на всички центрове предвид на попречване на бъдещи произшествия. Значи такива произшествия има “, сложи въпроса Иван Иванов. Той цитира и другия законопроект, в който е казано, че „ миграционната конюнктура по границите на България продължава да бъде динамична “.

„ Това изрично не кореспондира с по този начин бодряшкото изказване на Министерски съвет, а вие сте част от него, господин министър – че проблеми няма. Вие правихте една презентация на Групово дело „ Гранична полиция “, където казахте, че този проблем е овладян. В същото време част от ръководещите, в частност ГЕРБ, настояват, че подобен проблем има. Искаме да разберем - къде е истината? Надяваме се, че в това чуване да бъдете прям и справедлив, тъй като всичко друго значи, че българските жители се лъжат, че ние сме заливани от мигранти, че тук мигрантите безчинстват и българските жители са взели закона в свои ръце “, обърна се националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ към вътрешния министър.

Иван Иванов акцентира индикативен факт и сложи въпроса: „ Защо единият от митингите в „ Овча купел “ е предвождан от претендент за кмет на ГЕРБ на съответния регион, от претендент за кмет от ГЕРБ на София, от народни представители от ГЕРБ? Какво се случва? “, уточни социалистът и се обърна към министъра още веднъж: „ Знаем за разногласието сред ГЕРБ и Политическа партия чий министър сте – само че всичко това хвърля камъни в градината на Министерство на вътрешните работи “, реагира националният представител от Българска социалистическа партия.

Иван Иванов бе безапелационен: „ Ситуацията е извънредно комплицирана – да ви напомня, че предходната седмица ние представихме тук информация, че на българска територия се връщат лица с престъпна регистрация, наказани за престъпения. Вие отрекохте това. Да, дадохте информация за български жители, само че ние продължаваме да питаме - в профила на тези, които се връщат на територията на страната по Дъблинския правилник има ли престъпно проявени? “, обърна се още веднъж към вътрешния министър националният представител от Българска социалистическа партия, наблягайки:
„ Вие предходната седмица не се явихте на парламентарен надзор, не отговорихте на този въпрос. Надявам се на идващия надзор да се явите и да отговорите. Какво се случва сега в страната? Виждате, че София гори, всяка вечер има митинги, всяка вечер има офанзиви, виждате, че хората недоволстват “, съобщи Иван Иванов като зададе въпросите:

„ Тези недоволства дали са вследствие на проблемите или вие сега обирате луфтовете в ръководещата коалиция? Това желаеме да разберем – безчинстват ли тук мигрантите, вие вършите ли си работата, по преодоляването на този развой, Държавната организация за бежанците охранява ли тези места за настаняване? И по кое време ще се успокои тази конюнктура? Ние сме виновна към своите гласоподаватели партия и държим на обективната истина “, съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.

След изявлението на министъра и обстоятелствата, представени на два пъти от парламентарната естрада от страна на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, Иван Иванов добави:
„ Нека едно да е ясно – да не се спекулира, най-много от вас, тъй като справката я подписвате вие. И като написа тук: 396 жители на трети страни – са 396. Независимо дали са на вход или на излаз, те са влезнали в нашата страна, не са телепортирани, не са паднали с хеликоптер или с парашут – те са влезнали. Не са се появили от нищото и вие сте ги заловили, и сте подписали. Това са обстоятелствата. Това е ваш артикул и ние него оспорваме “, съобщи социалистът и напомни:

„ Българска социалистическа партия в годините сме казвали, че има проблем и щатът на Гранична полиция би трябвало да се усили. Този спор сме го водили с вас, с ваши прародители. Това кореспондира и с дългогодишни наши констатации, изказвания, фотоси материали, сезиране на прокуратурата за това, че т.н преградно оборудване не действа – то е разнебитено, Некачествено направено. 12 години управляваха от ГЕРБ – твърдяха, че всичко е наред. Но то не е наред и вие го знаете доста добре. Една от аргументите да се наемат нови чиновници със записване в законопроект е тази – че преградното оборудване не работи. И ние ви казахме неведнъж, че тези 1200 души – те са към този момент 1246, би трябвало да се вземат на работа в Гранична полиция “, безапелационен бе Иван Иванов.

Социалистът се обърна към ръководещите: „ Защото, в този момент е реалност един законопроект на ГЕРБ, които споделят, че към този момент този щат би трябвало да се усили, записано посредством Закона за Министерство на вътрешните работи и Закона за администрацията, Очевидно сме прави като съпротива. Говорихме го години., че тези чиновници са нужни. Очевидно, ГЕРБ, господин Борисов го схванаха, че това което е направено през годините не прави работа и в този момент би трябвало да се охранява със жива защита преградното оборудване по границата “, уточни Иван Иванов.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР