Искането на съдебната система за бюджет и предложението на Министерството

...
Искането на съдебната система за бюджет и предложението на Министерството
Коментари Харесай

ВСС и Асен Василев се разминаха със 132 млн. лв. за бюджета

Искането на правосъдната система за бюджет и предлагането на Министерството на финансите се припокриват единствено по една точка - и едните, и другите са съгласни, че самата система ще събере следващата година лични доходи в рамер на скромните 100 млн. лева

Това стана ясно днес на ексклузивен Пленум на Висш съдебен съвет, на който Боян Магдалинчев прочете предлагането на МФ, което е пристигнало в съвета и на което се желае отговор до 7 ноември.

Както Клуб Z писа, на 12 септември кадровиците утвърдиха своето искане за бюджет следващата година, като заложиха общо над 1,353 милиарда лева държавна дотация. Най-важна за системата новина бе предвижданото 12% нарастване на заплатите.

Вместо поисканите 1 353 486 500 лева МФ поставя на масата оферта от 1 221 324 900 лева, т.е. - със 132 161 600 по-малко.

Магдалинчев обаче изчете ненадейно, че на тяхното искане за прехрана на личен състав от малко над 1 милиарда и 97 млн. лева, МФ им предлага над 1,1 милиарда или - с 3 423 900 млн. лева повече, посочи той. 

Това се дължи на обстоятелството, че при плановете си Висш съдебен съвет предполагаше с колко ще се усили междинната заплата в страната. А МФ стъпва на публични данни - че от 1 януари се усилва минималната работна заплата от 780 на 933 лева, както и оптималният застрахователен приход на 3750 лева

С това - общо взето - положителните вести свършиха.

От числата, които Боян Магдалинчев изчете (представляващият Висш съдебен съвет е и началник на Бюджетната комисия в съвета, б.а.), стана ясно, че най-голямото разминаване е при финансовите разноски. 

На своето съвещание през септември Висш съдебен съвет изиска за това перо близо 112 млн. лева (111,765), а финансовото министерство в този момент залага 27,570 млн. лева Това е нарастване единствено с 1 млн. от парите, които е имала системата за строителство и поправки през 2023 година Магдалинчев пресметна, че дупката е 84 млн. лева по-малко. Той особено акцентира, че става въпрос за контракти - някои от които от дълго време са подписани и по тях се работи действително.

Кадровиците споделиха, че има и дупка от към 4 млн. лева при въвеждането на наложителната медиация - част от финансирането по която е и част от Плана за възобновяване и резистентност.

Даниела Марчева попита и какво става със задължението да се сътвори нов модул към въведената към този момент Единна осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) за систематизиране на заповедните производства.

Както нормално, Висш съдебен съвет изрази неодобрение и че не му дават да се разпореждат с един остатък от 15 млн. лева,. който се вкарва в общия бюджет и който другояче се " рее " през годините още от 2022 година

Накрая гласоподаваха следното решение:

" Пленумът на Висш съдебен съвет поддържа решението си... от 12 септември, с което е утвърдил параметрите на бюджет за 2024 година и обновените бюджетни прогнози за 2025 и 2026 година "

С втора точка от решението кадровиците оферират на МФ инвестиция от към 2 млн. лева. в поддръжка на наложителната правосъдна медиация, както и прословутите към този момент - признати от Народното събрание под напън от Движение за права и свободи 1 млн. лв. за нова електронна система за инцидентно систематизиране на делата.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР