Искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев не е

...
Искането на оставката на главния прокурор Иван Гешев не е
Коментари Харесай

Надежда Йорданова:Има достатъчно обстоятелства за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор

Искането на оставката на основния прокурор Иван Гешев не е война сред институциите. Аз като правосъден министър ползвам закона подобен, какъвто е. Времето за оставка отмина. Това сподели министърът на правораздаването Надежда Йорданова в предаването „ Тази събота " по бТВ.

Според нея има задоволително условия за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор и те са свързани с несъблюдение на отговорностите му, нарушаването им или уронване на престижа на правосъдната власт. „ Т.е. извършил е всеки един от детайлите на конституционния текст, който споделя, че при такива случаи би трябвало да бъде преустановен предварително мандатът на основния прокурор. Време е да приемем, че в една правова страна институциите работят съгласно закона и го ползват добросъвестно. Нека Висш съдебен съвет да носи своята отговорност за своите решения. Този път Висш съдебен съвет е задължен да прегледа всъщност всяко едно изказване. Ако не приключи мандата на основния прокурор, тогава той ще си носи отговорността пред обществото ", съобщи Йорданова.

Министър Йорданова посочи, че основния прокурор има и други нарушавания, чийто разбор продължава. „ Аз ще приказвам за съответни условия, откакто завърши нашата инспекция и нашият разбор. Очакваме да влязат в действие избрани правосъдни актове ", добави още тя.

Относно изнесената от Гешев информация за двама съветски шпиони в България, Йорданова съобщи, че сходни случаи излизат или когато се приказва за закриване на Специализираната прокуратура, или се заприказва за работата на основния прокурор. „ Надявам се този шпионски скандал да не се трансформира във фойерверк, който няколко месеца по-късно утихва, разяснява министърът на правораздаването.

Българската страна подхваща всички ограничения за координирано изпитание на всички институции по отношение на войната в Украйна, съобщи министър Йорданова. Министерство на правораздаването е разширило правната помощ по отношение на лицата, влизащи у нас. „ Адвокати работят в районните центрове. Осигуряваме безвъзмездна правна помощ ", уточни правосъдният министър.

От през вчерашния ден е задействана и Директивата за краткотрайна протекция, което е невиждано за Европейски Съюз. „ Това значи, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на Европейски Съюз и да се употребяват с всички права, които имат като бежанци - обществена протекция, работа, настаняване. Има опция за увеличение на тази протекция с шест месеца ", означи Надежда Йорданова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР