Искането на ГЕРБ за 100% компенсация на разходите за ток

...
Искането на ГЕРБ за 100% компенсация на разходите за ток
Коментари Харесай

Енергийната комисия отказа 100% помощ за болници, забавачки и храмове

Искането на ГЕРБ за 100% отплата на разноските за ток и газ на общини, детски градини, учебни заведения и храмове в страната бе отхвърлено през днешния ден от енергийната комисия към Народното събрание. Виждането на някогашните ръководещи бе, че страната би трябвало да помогне с цялостната сума от разликата сред прогнозната цена на КЕВР и действително заплащаната все още.

" За " концепцията гласоподаваха едвам 7 депутати, " срещу " нямаше, само че " въздържал се " бяха цели 12 народни представители.

Причините за отхвърли са няколко. На първо място е неналичието на планове - какъв брой тъкмо ще коства мярката. На второ - съмнение от страна на ръководещите партии, че става дума за елементарен популизъм.

" Има ли разбор от кое място да се вземат парите? Това е доста комфортно и популистко - дайте да дадем 100% обезщетения ", съобщи през днешния ден депутатът от " Продължаваме промяната " Владимир Табутов.

Делян Добрев пък пресметна, че мярката щяла да коства към 200 млн. лева, само че документи за това не бяха показани.

Впечатление направи, че главен представител на ГЕРБ по тематиката бе някогашната министърка на туризма Николина Ангелкова, която не е ясно какво тъкмо схваща от енергетика. Все отново тя защитаваше енергично концепцията за обезщетенията, а бе подкрепена и от Живко Тодоров - кмет на Стара Загора и ръководител на сдружението на общините.

Според ГЕРБ обаче, общините изнемогват, стопира се осветлението на градовете през нощта и това довело да повишение на престъпността, тъй като " крими контингентът " се увеличавал. Идеята им е компенсацията да е 100%, както за частните ЕРП-та.

Последните се компенират изцяло, с цел да не натрупат загуби по време на действието на мораториума, които след това ще бъдат акумулирани в внезапно покачване на цените за потребителите.

Припомняме, че единствено преди дни ръководителят на бюджетна комисия Любомир Каримански разгласи след среща с Националното съдружие на общините, че ще има обезщетения за скъпия ток, само че те няма да са 100%. Те ще бъдат написани с разпореждане на Министерски съвет и евентуално ще се изплатят през февруари. Конкретиката обаче още няма, ясно е единствено, че ръководещите считат да основат някакъв общ пул, който да обезпечи обществено търпима цена на тока.

Вчера пък министър председателят Кирил Петков разгласи, че ще се прегледат опциите, само че и предизвести, че не може общините да харчат безумни пари - като София за лампи за по няколко хиляди лв. - и след това да желаят 100% компенсиране.

Омбудсманът Диана Ковачева пък разгласи, че желае промени в законите, които да постановят, че доставчиците на обществени услуги няма да заплащат индустриален ток, тъй като не генерират облаги.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР