Искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционно уволнението на

...
Искане в Конституционния съд за обявяване на противоконституционно уволнението на
Коментари Харесай

Две партии сезират Конституционния съд за отстраняването на Цветан Цветков от Сметната палата

Искане в Конституционния съд за оповестяване на противоконституционно уволнението на шефа на Сметната палата Цветан Цветков внасят  " Продължаваме промяната " и " Демократична България ".

Той беше освободен от поста изненадващо на 20 януари с изключителна точка в дневния ред на Народното събрание, импортирана от ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ".

В жалбата до Конституционен съд се акцентира, че Народното събрание не може да освободи ръководителя на Сметната палата Цветан Цветков, когато неговият мандат е изминал, без да бъде определен негов правоприемник, нито може да бъде определена неговата заместничка Горица Кожарева за изпълняваща длъжността ръководител, тъй като тя също е с изминал мандат. Освобождаването на ръководител с изминал мандат може да стане единствено с избора на негов правоприемник, считат вносителите на жалбата.

“Това е политическа разпра с ръководител на самостоятелна институция, овластена да обезпечава спазването на разпоредбите за разходването на обществените средства. Председателят на палатата бе освободен напълно с политически причини, в цялостно нарушаване на Закона за сметната палата и Конституцията на България. Това беше политическа гилотина, значимо е да помним това през днешния ден, когато означаваме жертвите на Народния съд, такова политическо мракобесие не трябва да разрешаваме още веднъж ”, съобщи Надежда Йорданова от “Демократична България ”.

Според Никола Минчев от " Продължаваме промяната " ръководителят на Сметната палата Цветан Цветков е бил уволнен, тъй като не се е присъединил по проблема с Nexo, както са очаквали ГЕРБ и Движение за права и свободи, а е отстоял независимостта на институцията.

“Самият план, импортиран от през днешния ден за през днешния ден, бе подписан символно от ръководителите на парламентарните групи на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и БВ. Липсваха претекстове на плана, а показаните в зала от лидерката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова причини бяха спорни и като че ли формирани на момента ”, сподели Минчев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР