„Искаме да възобновим присъственото ни обучение без каквито и да

...
„Искаме да възобновим присъственото ни обучение без каквито и да
Коментари Харесай

Студенти искат присъствено обучение без ултиматуми, Студентски съвет не ги подкрепи изцяло

„ Искаме да обновим присъственото ни образование без каквито и да е ултиматуми, желаеме си естествения живот. Много огромно двуличие се демонстрира в този случаи - нощни заведения, казина и молове са цялостни, само че университетите би трябвало да останат затворени. Това е злополуката на нашето съвремие “. Това съобщи пред TrafficNews третокурсника Габриела Дамянова от Пловдивски университет. Тя и още десетки студенти и жители се събраха през днешния ден на митинг пред постройката на висшето образователно заведение, с цел да изкажат позиция срещу зелените документи като пропуск до аулите на университетите.

Според уредниците на митинга, вчерашната заповед на министъра на опазването на здравето е крачка към реализиране на консенсус. Тя обаче ще сътвори организационни компликации. Припомняме, че по отношение на нея се вкарва образование по график с ограничаване до 50% от потенциала на залите, както и ще се позволяват единствено 50 на 100 от студентите в курса. Новата заповед разрешава още студенти и преподаватели без зелен документ да бъдат допускани до постройките на образователните заведения, само че единствено с маски.

„ Липсва на съответно онлайн образование, което на наше конституционно право и в последна сметка – за него плащаме.Ние отправихме молба за разговор с управлението преди повече от месец. До момента сме получили единствено и само безмълвие. Това е едно от условията ни през днешния ден – дипломатичния диалог с тях “, добави още един от уредниците на митинга Дамянова.

„ МПСС вкара в МОН негово мнение, в което изясни, че би трябвало да има присъствено образование. То обаче би трябвало да бъде съобразено с ограниченията, тъй като в случай че вкараме в една зала 100 души, това значи, че след 2 седмици ще имаме 50 карантинирани. Уважаваме мнението на всички студенти и жители на митинга, само че считаме, че първо би трябвало да се оправят ограниченията “, уточни ръководителят на студентския съвет Виктория Палигорова. Тя разясни, че съвета не застава твърдо зад митинга и се пробва да прегледа всички претенции и позиции на учащите се. Според тях ограничения би трябвало да има и те би трябвало да са съобразени с безвредното образование на студентите.

Студентите изказах убеденост, че митинга им ще реализира триумф, и обявиха, че има подписка, която е подкрепена от над 1200 несъгласни със зелените документи студенти. Отдавна тя е пратена до виновните министерства и министерски съвет.

Протестът им бе подсилен и от родители, които опънаха транспаранта „ Не даваме единодушие за медицинските опити с децата ни “.




СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР