Искаме да стимулираме потребителите да научат повече за своите права,

...
Искаме да стимулираме потребителите да научат повече за своите права,
Коментари Харесай

КЗП: От декември ще можем да пазарува онлайн от всяка страна в ЕС

Искаме да подтикваме потребителите да научат повече за своите права, когато употребяват цифровите услуги или пазарят по интернет, сподели Константин Арабаджиев, член на Комисията за отбрана на потребителите при откриването на еднодневния информативен щанд, проведен от институцията и Европейски потребителски център в столичния мол "Парадайс ".

Събитието беше отдадено на Световния ден на потребителите, който тази година е под мотото "Да създадем цифровия пазар по-справедлив ". От месец декември отпада така наречен геоблокиране, което значи, че към този момент няма да има онлайн търговци, които да си разрешават да ви пренасочват към други уеб сайтове, единствено, тъй като сте от България. Така всеки ще може да пазари въпреки това в Европейски Съюз без значение от неговата народност и местонахождение, добави Арабаджиев.

Съветът ни към потребителите е да упражняват своето право на информация преди да пазарят, добави Константин Райков, член на КЗП. Той предложи на хората да проучват уеб страниците преди да създадат своите поръчки като ревизират освен какви са мненията на клиентите, само че и да ги сравнят с други сходни онлайн магазини.

В последно време в Европейски потребителски център се усилват жалбите на консуматори, които са си купили стока от така наречен маркетплейс (онлайн платформа), където стоките се оферират от разнообразни търговци. Потребителите купуват даден артикул, а по-късно в случай че решат да го върнат в границите на 14-дневния период за размисъл, не съумяват да се свържат с продавача. Друг проблем се получава, когато продуктът се скапе и би трябвало да бъде ремонтиран в границите на гаранцията, само че потребителите не знаят към кого да се извърнат, заяви Игнат Арсенов, шеф на ЕПЦ България. Той посъветва хората при извършване на покупки от онлайн платформа деликатно да четат общите условия, с цел да схванат какви са нейните отговорности за ходатайство, в случай че възникне проблем с търговеца.

Освен с информация и брошури с потребни препоръки потребителите в мола имаха опция да се снабдят и със занимателни фотоси с любопитни аксесоари като смешни очила или занимателни мустаци.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР