Искаме да си върнем превзетата българска държавност от тези корумпари,

...
Искаме да си върнем превзетата българска държавност от тези корумпари,
Коментари Харесай

От трън та на глог: след Борисов "Промяната" опря и до Пеевски

" Искаме да си върнем превзетата българска държавност от тези корумпари, става дума за нашата чест като нация, народ, жители. Непоносимо е тези хора да не престават да се петляркат по сцената. Как ще притеглим вложения с тези лица? Борисов е най-сериозния фактор за политическа неустойчивост. Той би трябвало мигновено да слезе от политическата сцена. Как по този начин Пеевски се оказа тази грамадна корупционна жаба? Борисов го хранеше, той е виновното лице. Да си потеглят до момента в който е време, най-после хората с камъни ще ги изгонят ".

Безпощадната диагноза на Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България ", е направена единствено преди две години, и е представена от " Клуб Z " на 3 юни 2021, на идващия ден откакто на бял свят излезе. Става въпрос за оповестеното в пресъобщение на Министерството на финансите на Съединени американски щати санкциониране на " олигарсите " Пеевски, Божков и още четирима души поради корупция.

Пеевски е " олигарх, който преди този момент е бил български депутат и медиен магнат и регулярно е взел участие в корупция, като си е служил с търговия с въздействие и подкупи, с цел да се отбрани от публичен надзор и с цел да упражнява надзор върху основни институции и браншове в българското общество. () Пеевски се е договарял с политици да им обезпечи политическа поддръжка и позитивно медийно отразяване в подмяна на отбрана от наказателно следствие ", написа черно на бяло в прессъобщението.

През декември 2021 година, при конструирането на Народното събрание, Кирил Петков, тогава към момента единствено съосновател на " Продължаваме промяната ", разяснява извънредно възмутено в предаването " ЕвроДикoff " по адрес на Пеевски: " Поведението на Движение за права и свободи за мен е необяснимо. Слагат индивида - знак на корупцията в България, на първия ред в Народното събрание! По този метод те се прострелват всеки ден в крайници! Как приказват за НАТО, за евроатлантически полезности след КТБ, " Магнитски " и " Пандора "? Каква взаимозависимост е това?! "

Да, става въпрос за същия Пеевски, чието избиране, въпреки и през лятото на 2013 година от болшинството на съуправляващите Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, сложи началото на огромните антикорупционни митинги #ДАНСwithMe. Името на мастития предприемач, народен представител, а донеотдавна и медиен магнат, чиито издания единствено в редки случаи не защитаваха Борисов и не очерняха общите им врагове, беше на мушка и по време на своеобразното второ издание на антикорупционните митинги, през 2020 година Все отново тогава главните цели бяха Борисов и Гешев.

В петък обаче същият този Пеевски, заклеймяван, охулван, напряко тричан от реформаторската общественост, беше " номиниран " от Христо Иванов за нещо като неминуем сътрудник на " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ) и де факто съдружните им съдружници от ГЕРБ.

 Христо Иванов за договарянията и с Пеевски: Започнахме нов политически преход, би трябвало ни необятна поддръжка Христо Иванов за договарянията и с Пеевски: Започнахме нов политически преход, би трябвало ни необятна поддръжка

Впечатляващото замитане под килима на проповядвани години политически полезности и брандирането на Пеевски като един от знаците на превзетата от политико-олигархични ползи страна, е подчинено на формулата " задачата оправдава средствата ". Търсенето на явно неуместната, само че към този момент калкулирана поддръжка и от Движение за права и свободи цели реализиране на алфата и омегата в политиката съгласно " Демократична България " - конституционната промяна. Замисълът е трите обединения: ДБ-ПП, ГЕРБ и Движение за права и свободи, да образуват конституционно болшинство редом с прощъпулника на държавното управление на огромната коалиция сред първите две.

Този съюз за ротационно премиерство, както го назовават Петков, Борисов и останалите, с цел да избегнат възходящите обвинявания в коалиционерство, е пропагандиран като безалтернативен. На фона на растежа на властовите упоритости на президента Радев при отслабени републикански институции и приписваните му прокремълски зависимости, опасността " Възраждане " и разразилата се война сред прокуратурата и част от политическия хайлайф. За фактическата коалиция и ролята на Борисов в нея, който е притиснат до стената поради опцията от " Магнитски 3 ", поради " Барселонагейт " и " Чекмеджегейт " и така нататък, към този момент се изписаха доста сериозни неща. Те вещаят крах на напъните за битка с един космат корупционен модел, посредством който беше превзета страната, в съюз с политика, който даже беше задържан поради сигнал за изнудване таман при държавното управление с превъзходството на Политическа партия и на Демократична България.

Затова по-интересна от петък насам, след срещата на водачите на ПП-ДБ и претендент премиера акад. Николай Денков с управлението на ПГ на Движение за права и свободи, в стаята на Движението, е ролята на Пеевски. Той освен е участвал на срещата, въпреки че официално видяно е единствено един елементарен народен представител, само че и както се разбра, е взел участие интензивно в нея.

Благородната цел на стратезите на конституционните промени да се " разпише " самостоятелност на съдийската квота във Висш съдебен съвет и да се отстрани поста на основния прокурор или той да бъде обезвластен до административен началник на прокуратурата, към този момент е опорочена от търсенето на съглашателство освен с Борисов, само че и с Пеевски.

Трудно може да се реализира " нов политически мини преход ", за който пледира Христо Иванов, з ащото макар че аритметиката на конституционното болшинство излиза, рестартирането на изпадналите в рецесия институции на парламентарната република - законодателната, изпълнителната, правосъдната власт, службите, регулаторите, изиска друга тактика.

 Христо Иванов: Това държавно управление би трябвало да рестартира парламентарната народна власт Христо Иванов: Това държавно управление би трябвало да рестартира парламентарната народна власт

За задачата е нужна много по-солидна база - доста по-широка социална поддръжка, дейни, а не разочаровани сътрудници в неправителствения бранш, устойчиво парламентарно болшинство (а освен 63 депутати) с доброжелателни съдружници. По ред аргументи ГЕРБ, който играе моментна отбранителна роля, не може да бъде подобен.

ПП-ДБ могат да разчитат още по-малко на същинска поддръжка от Движение за права и свободи с непредсказуемия му водач в сянка Ахмед Доган и политик като Делян Пеевски, който има огромна неофициална власт Движение за права и свободи. Трудно можеш да започнеш ново начало с една от най-мразените политически фигури на многострадалния български преход, макар че политическите реалисти настояват противното, водени от добре известната по нашите земи сентенция за това " Как ползата клати феса ".

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР