Искаме да създадем един център и действително да обособим Банско

...
Искаме да създадем един център и действително да обособим Банско
Коментари Харесай

Илияна Щерева: Искаме да обособим Банско като столицата на джаза в България

Искаме да създадем един център и фактически да обособим Банско като столицата на джаза в България. Тази година имаме представители от 17 страни – общо 238 участника в над 40 концерта за осем дни. Това сподели Илияна Щерева – ръководител на Асоциация " Фестивалите в България “, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.  

Фестивалът " Банско Джаз Фестивал “ се организира за 26-и път.  

Илияна Щерева описа за програмата на фестивала тази година, като означи, че уредниците непрестанно се пробват да я надграждат. " В Банско от заран до вечер звучи джаз. Освен вечерните концерти на площада, денем има младежка сцена в Градския парк от 11.00 часа. В парка следобяд се организира " Банско Джаз Академия “ за младите гении, където те имат опция да се срещнат с огромните имена от международната сцена и да получат скъпи уроци от тях. Тази година ментори на " Джаз Академията “ са Любомир Денев, Михаил Йосифов и Велислав Стоянов, които организират майсторски класове по време на целия фестивал. Всеки от 17.00 часа в две точки на ул. " Гоце Делчев “ младите гении имат опция да се срещнат с публиката. От 19.00 часа публиката може да се срещне с джаз митове от близкото минало. Всяка вечер има по три концерта на площад " Вапцаров “ с неповторими осъществявания на музиканти от международната сцена и на наши български звезди. След среднощ джем сешъните не престават в " Джиндър бар “, описа ръководителят на Асоциация " Фестивалите в България “. 

В рамките на фестивала ще бъде показана книгата на Живко Петров и ще бъде излъчен и кино лентата " Пеещите обувки “ за Леа Иванова във връзка 100 години от нейното рождение, добави Илияна Щерева.  

Идеята на уредниците е да надграждат традициите на джаз културата у нас и в същото време да я развиват. " Държим на това да има последователност сред поколенията, да сътворяваме взаимовръзки, да поддържаме младите гении, само че по едно и също време с това да не забравяме лицата и имената от близкото минало, които са основали опцията за развиването на джаза в България. Всяка година се опитваме да представим имена, които сега са в апогея на кариерата си, както и имена с български генезис, които творят и са по-популярни в чужбина, в сравнение с в България. Обогатяваме програмата и със специфични планове – срещаме музиканти, които до този миг не са творили дружно и които вършат специфични планове за нашата сцена “, добави Илияна Щерева.  

Банско Джаз Фестивал се утвърждава с всяка минала година.  

Тази година е открита и непрекъсната експозиция " Джазът в България “ на втория етаж на читалище " Никола Вапцаров “. " Изложбата с артефакти ще бъде непрекъсната. Това са персонални движимости на музиканти освен от България, само че и от света, документи, награди, стратегии, плакати от фестивалите от цяла България “, разясни Щерева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР