Искаме да приличаме на Европа, но сме много далеч. Ние

...
Искаме да приличаме на Европа, но сме много далеч. Ние
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Искаме да приличаме на Европа, но сме много далеч

Искаме да приличаме на Европа, само че сме доста надалеч. Ние сме на 147-мо място в света по доставяне на електричество. Ако някой твърди, че работещият безпаричен би трябвало да получава приход малко под или към прага на беднотия, това е цинизъм.
Това съобщи в ефира на бТВ икономистът Мика Зайкова, която дружно с Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система разясниха тематиките какъв брой пари са нужни на едно домакинство за естествен живот, по какъв начин се дефинира линията на бедността и какъв брой са работещит небогати у нас.

Данните, които разясниха икономистите са изнесени от КНСБ и демонстрират, че 2 448 лв. е издръжката на живот за семейство с двама възрастни и две деца. За година парите, с които би трябвало да разполага семейството, са се усили с 87 лв.. Чистата заплата за един възрастен не би трябвало да бъде под 1224 лв., а по думите на общественият министър Бисер Петков, работещите небогати в България са близо 800 000 души.

Според изчисленията на Николов действителният брой на работещите небогати в България е 10% от всички заети или към 307 000 души. По думите му единствената годна методика в тези проучвания за линията на беднотия е тази на Евростат. Проблем е обаче, че КНСБ не разгласява на никое място своята методика, счита Николов и отбелязва, че в проучването няма дефлатори или какви са ценовите разлики сред София и провинцията. По думите му в България има две линии на беднотия – едната е тази на Национален статистически институт, а другата е амдинистративно избрана и основанията за нея са черна кутия. Необходима е нова методика за пресмятане на прага на беднотия, безапелационен бе Николов.

отвърна Мика Зайкова, която е безапелационна, че в своите проучвания Институтът към КНСБ употребява точно методиката на Евростат.

„ Методиката за установяване на беднотия не е една”, означи Зайкова, която съобщи, че линията за беднотия е основа за обществените прехвърляния, само че те не би трябвало да бъдат включвани в нейното пресмятане. Опасно е, че прагът на беднотия е основа за установяване на обществения трансфер за хора с увреждания, счита Зайкова.

Зайкова съобщи, че Видин към този момент не е най-бедната област у нас и в Европейския съюз. По думите ѝ, най-лош е животът в Благоевград. Според нея не е разумно област, която е близка до столицата, да е най-бедната в страната. По думите ѝ, ограниченията, които общественото министерство взима, не оказват помощ за подобряването на виталния стандарт. Тя даде за образец еднократните годишни помощи към празниците, които се дават на пенсионерите. Те обаче били незадоволителни, с цел да оказват помощ на възрастните хора.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР