Искаме да живеем в стабилен район и нищо повече. Не

...
Искаме да живеем в стабилен район и нищо повече. Не
Коментари Харесай

Захариева: Националният ни интерес е стабилни съседи в ЕС и НАТОиска да живеем в стабилен район

Искаме да живеем в постоянен регион и нищо повече. Не е огромен ентусиазмът и в Европейски Съюз, и в НАТО за приемането на нови членове. Но Македония би трябвало да има вероятност , разяснява пред НоваТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

 Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха съглашението за новото име Обновена
Република Северна Македония - Гърция и Македония подписаха съглашението за новото име

Споразумението поставя завършек на 27-годишния спор сред Гърция и Македония

Според нея има всички гаранции с подписания контракт за добросъседство сред България и Македония предходната година. " Страната ни е защитила ползите си и към нея няма да има нито териториални, нито някакви други искания " , съобщи Захариева.

В контракта сред Гърция и Македония също има гаранции, че нямат искания към трети страни.

 Могерини: Атина и Скопие демонстрираха, че всеки спор може да се реши с разговор
Могерини: Атина и Скопие демонстрираха, че всеки спор може да се реши с разговор

Европейски Съюз ще следи за използването на контракта

След оповестяването на единодушието на двамата министър председатели, те са поздравления и от съветския външен министър. Националният интерес на България е постоянни съседи, които вървят към НАТО и Европейски Съюз , изясни Захариева.

" Никой не можеше да си показа Театъра на българската войска в Македония. " Железният светилник " на Димитър Талев в пет града. Подкрепяме напълно Македония , която желае да оправи връзките си със съседите ", вицепремиерът Захариева.

 Захариева: Целта ни е Македония да стартира диалози за участие в Европейски Съюз на 26 юни
Захариева: Целта ни е Македония да стартира диалози за участие в Европейски Съюз на 26 юни

Очакваме на 11 юли Македония да стане член на НАТО, изясни българският външен министър

Припомняме, през вчерашния ден, 17 юни, неделя, Атина и Скопие подписаха историческото съглашение за новото име на Македония - Република Северна Македония . Със съглашението двете страни поставят завършек на 27-годишния спор.

Цялото заглавие на съглашението е: " Окончателна конвенция за решение на разликите, разказани в резолюции 817 и 845 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за преустановяване на силата на Временната конвенция от 1995 година и за определяне на стратегическо партньорство сред страните. "

Договорът остава да бъде утвърден от гръцкия парламент и посредством референдум в Македония, който евентуално ще се организира през месец септември.

След подписването на контракта жители в Гърция и Македония излязоха на митинг. Стигна се и до блокади и безредици в Скопие.

Денят преди подписването на контракта пък опозиционната партия в Гърция " Нова народна власт " внесе избор на съмнение към държавното управление на Ципрас.
Вотът беше несполучлив, държавното управление на премиера Ципрас оцеля .
153 депутати в гръцкия парламент отхвърлиха желаната от опозицията оставка на кабинета Ципрас, а 127 народни представители поддържаха настояването.

 Ципрас оцеля при избор на съмнение
Ципрас оцеля при избор на съмнение

Напрежение в Атина

Премиерите на двете страни Алексис Ципрас и Зоран Заев се споразумяха за ново име на Македония. Преговорите сред тях дадоха резултат и двете страни в многогодишния спор се съгласиха новото име не БЮРМ да бъде Република Северна Македония.

Опозицията в Гърция обаче реагира отрицателно на съглашението. Същото стана и в Македония. Президентът на страната Георге Иванов се разгласи срещу взетото решение и отхвърли да се подпише под договорката.

Отказът на Иванов стана причина министър председателят Борисов и външният министър Захариева да откажат среща с президента на Македония , който беше на аудиенция у нас на 14 юни, четвъртък.

Това от своя страна провокира отрицателни мнения в обществото. По-късно Борисов съобщи, че " щеше да е изменничество, в случай че през днешния ден в София бях посрещнал македонския президент с фанфари ". По думите му Зоран Заев и Алексис Ципрас били извънредно храбри държавници и с постъпка си Борисов желал да покаже отношение към тях .

Президентът на Македония Георге Иванов пък съобщи, че позицията му по отношение на съглашението е персонална . Той отказал да го подпише, тъй като виждал документа за първи път и не бил включен в него.

Граждани и на двете страни стачкуват против решението .

Очаква се съглашението сред ще бъде подписано на 17 юни , неделя.


" Северна Македония " към този момент е реалност? Не напълно...

Договорът би трябвало да премине още няколко трудности...

В България съглашението за името на Македония бе признато добре. От външно министерство оповестиха, че България приветства съглашението за името Северна Македония.

Вътрешна македонска революционна организация също се оповестиха в поддръжка и акцентираха, че се надяват решението да е трайно и да отвори пътя на Република Македония към Европейски Съюз и НАТО.
От Българска социалистическа партия пък желаеха гаранции , че югозападната ни съседка няма да има териториални или исторически искания към нас с новото име Северна Македония.
От АБВ се изрекоха отрицателно .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР