Искаме да е ясно - няма позиция на Комисията по

...
Искаме да е ясно - няма позиция на Комисията по
Коментари Харесай

Версията за фалшивите снимки от спалнята на Борисов няма да мине пред Европарламента -

" Искаме да е ясно - няма позиция на Комисията по бюджетен надзор на Европейския парламент, която споделя, че обвиняванията и фотосите от вкъщи на господин Борисов са манипулирани или подправени. Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази заран, е явен удар върху престижа на Европейски Съюз. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на персоналните ползи на господин Борисов. "

Това съобщи в сряда вечерта Клаудио Манда - евродепутат и представител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен надзор на  Европейския парламент.

" Абсолютно недопустим е методът, по който Европейската национална партия манипулира днешното съвещание на Комисията по бюджетен надзор на Екологичен потенциал. Трябва да изясним, че единственото нещо, което чухме през днешния ден, бе заявката, направено от българската профилирана прокуратура,, заместващ ръководителя на комисията Моника Холмайер, също от групата на ЕНП, към която принадлежи и партията на господин Борисов ГЕРБ. Това е явен опит на ЕНП да употребява институциите на Европейски Съюз в абсурден опит да почисти облика на някогашния български министър председател от доста тежките обвинявания в корупция, които доведоха до неговата загуба на парламентарните избори предходната година " - каза Клаудио Манда.

Според него " неприемливото държание на ЕНП тази заран е единствено едната страна на монетата, а другата са документите, изпратени от българската профилирана прокуратура. Никой в Европа не е не запомнил хвърлената сянка на подозрение, че тази българска институция е мощно повлияна от господин Борисов и неговата партия ".

" Освен това, всички евродепутати от всички политически групи би трябвало да имат авансово документите, които обсъждаме по време на нашите съвещания. Нищо от това не беше направено с писмото, което господин Здеховски прочете тази заран. Това кара нас, социалистите и демократите, да си задаваме въпроса - не се ли пробва групата на ЕНП да почисти облика на български политици благодарение на български институции, които са длъжни да бъдат политически неутрални, с цел да служат на българските и европейските жители? " - попита Клаудио Манда.

" Недопустимо е селективното изпращане на информация от българските управляващи до представители единствено на избрана политическа мощ. Недопостумо е да се споделя спорна информация, която не е публично мнение на прокуратурата, без предварителното познание на членовете на комисията в точки, нефигуриращи в дневния ред на съвещанието, съобщи и евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова, която е член на Комисията по бюджетен надзор.

Според нея „ държанието на господин Здеховски хвърля сянка върху интегритета на Европейския парламент, защото е правно недопустимо обществено да се споделят доказателства в настоящо следствие, без единодушието на правосъдния орган. “

„ Свободната интерпретация на господин Здеховски на непублични документи и преписка оставя чувството за политизиране на случая в изискванията на политическа рецесия в България “, смята Цветелина Пенкова.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР