Искам училище Монтесори за дъщеря ми, но какво ще стане,

...
Искам училище Монтесори за дъщеря ми, но какво ще стане,
Коментари Харесай

Шест отличителни белега на истинското Монтесори училище

„ Искам учебно заведение Монтесори за щерка ми, само че какво ще стане, в случай че избера неверното? Чух, че има чудесни учебни заведения по метода, само че и доста фалшификати! Не желая да върша неточност! "

Често слушам сходни мнения от родители. Има толкоз доста информация! Колкото повече търсиш, толкоз по-трудно е да избереш. Не съществува авторско право върху термина " Монтесори ". Затова всеки може да отвори учебно заведение и да го назова по този начин, без да ползва достоверна стратегия. Как тогава да познаем същинското?
То има висококвалифицирани учители, характерни образователни материали и деликатно планувана образователна стратегия, която ще помогне на вашето дете да построи обществени умения, да развие самоконтрол, да поеме инициатива; да развие аналитично мислене, да развие наслада, обич и предпочитание за учене през целия живот. Ако желаете тези резултати, търсете учебното заведение по няколко съществени белега.

1. Учители, подготвени по стандарта за Монтесори преподаватели, който е възприела дадената страна. Сред тях са да вземем за пример Асоциацията Монтесори Интернешънъл (AMI) и Американското Монтесори общество (AMS). Холандия валидира знанията, получени в над 20 центъра. У нас просветителната система признава и дипломи от Монтесори образования в Нов български университет.

2. Времетраене на работния цикъл: Автентичните стратегии на Монтесори имат 3-часов непрестанен работен цикъл. По време на тази сесия вашето дете ще получи уроци от учителя си и в никакъв случай няма да бъде прекъсвано.

3. Индивидуализирана образователна стратегия: Истинската стратегия Монтесори подкрепя самостоятелното развиване. Това е друго от универсалната образователна стратегия, при която всички учат едно и също по едно и също време, тъй като са на една възраст. В достоверна Монтесори класна стая образователната стратегия подхожда на вашето дете, вместо да се постанова детето ви да се преценява с нея.

4. Спокойни класни стаи: Добрата класна стая в Монтесори е спокойна. Ще видите доста деца в дълбока централизация. Други се движат, защото сега избират активност, само че придвижването е постепенно и целеустремено. Не се покачва звук, няма санкции.

5. Стандартизирана среда: Монтесори средата в класната стая е с готови материали, сложени на ниски лавици. Ще видите дърво, стъкло и естествени нишки. Има и материали, които улесняват независимостта - да вземем за пример тъпи ножове за рязане на ябълки, дребни рендета, съставки като брашно, сол, захар, дрожди и вода за подготвяне и печене на самун, свежи цветя за аранжиране, дребни апликатори, с цел да блеснат месинг, сребро, дърво и огледала. Ще видите ръчно направени материали за четене. И най-после ще видите цялостния комплект от материали на Монтесори, които разрешават на детето да получи нужните умения по езика, математиката, науката и музиката.

6. Различни възрасти в клас: Типичните Монтесори класни стаи групират децата от разнообразни възрасти, да вземем за пример 3-6 година По-големите моделират почтително държание и усъвършенстват работата си, която по-малките деца ще преживеят един ден.

Монтесори детски център „ Вълшебство ” посреща посетители от чужбина

Официални делегати от Международния Монтесори конгрес, провел се в София през миналия уикенд, пътуваха особено до Пловдив, с цел да следят образователния развой в детски център „ Вълшебство ”. Те се убедиха на място в невероятните резултати, които системата реализира под грижите на Виолета Жекова - сертифициран монтесори учител с тапия от Мюнхен.

Детски център „ Вълшебство ” работи с деца от две възрастови групи - от 0 до 3- годишна възраст и от 3 до 6 години, като програмата и методите на работа са съобразени с всички интернационалните монтесори условия. Общо 18 деца напредват дружно и споделят пространството, особено основано да развива всички аспекти от знанията и уменията им. Материалите, с които протича процесът, са направени напълно за потребностите на системата на Монтесори.

Гостите от интернационалния конгрес останаха впечатлени от интерактивното образование, което екипът на детски център „ Вълшебство ” употребява в работата с децата. Те означиха, че изискванията и равнището на подготовка тук могат да бъдат пример за всеки монтесори център за най-малките. В духа на правилата, заложени в тази форма на образование, децата напредват дружно, като малко по-големите оказват помощ на останалите деца.

Директорът на детски център „ Вълшебство ” Виолета Жекова показа пред нашия екип, че положителните резултати на децата и екипа се дължи на няколко съществени фактора. На първо място е самостоятелният метод към потребностите, ползите и гениите на всяко дете. Друга причина за триумфа на центъра е средата, в която попадат децата. Помощник-преподавател в центъра е и дъщерята на Виолета -Цветелина Жекова.

Двете се посвещават на Монтесори идеята - всяко дете да осъществя цялостния си капацитет и да прекарва времето си в другарска среда. Едно от най-важните неща за системата е отвореният модел, в който родителите могат да участват на заниманията на децата си. Това прави здрава връзката сред фамилната среда и тази в центъра, която оказва помощ за развиването на децата и държи родителите им ангажирани с образователния развой и наличие.

Д-р Мария Монтесори (1870-1952) е лекар по медицина, академик, психолог, антрополог, новаторски възпитател, хуманист и мъдрец. Тя е първата жена в Италия, призната в университет, и приключва медицина в Рим с отличие. Методът Монтесори е неповторим метод за научаване.

Средата е приготвена по този начин, че да подтиква интереса на детето и спонтанното му предпочитание да се учи. Обкръжаващата среда разрешава на детето да работи без значение и да взе участие в личното си обучение. Повече информация може да намерите на страницата на детски център „ Вълшебство ” или на телефон 0889 22 83 44.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР