Искам по-дълга ваканция, за да разпусна и да имам време

...
Искам по-дълга ваканция, за да разпусна и да имам време
Коментари Харесай

17-годишният българин, който създаде устройство за откриване на грип и Covid-19

" Искам по-дълга почивка, с цел да разпусна и да имам време да изучавам за матура и кандидат-студентски изпити ", бяха точните думи на един надъхан млад стачкуващ по малкия екран преди време, когато възпитаници от разнообразни учебни заведения и градове се сплотиха в настояванията си за по-дълга почивка. Спомням си ясно по какъв начин се аргументира, като че ли беше през вчерашния ден, тъй като на последвалия въпрос от страна на репортера по какъв начин нормално прекарва ваканциите, бодро отговори, че " излиза напред-назад, без да се застоява у дома. "

Години след тази преживелица, ситуацията с образованието освен не се е трансформирало към по-добро, ами става и по-зле. Учениците, изключително в горните гласове, са все по-незаинтересовани и по-малко участващи в образователния развой. Като доказателство за равнището в множеството училища са и резултатите от матурите, които все по-често стават причина да се срамим.

За наша голяма наслада, въпреки всичко понякога четем за някое интелигентно дете, съумяло да впечатли университетските среди с знания и умения. Точно подобен мотив за горделивост напълно неотдавна ни даде 17-годишният Стоян Ганчев.
 Снимка 643710

Той основава удивително устройство за разкриване и разбор на признаците на грип и Covid-19 с противоположна връзка в действително време. С тази своя разработка показа страната ни и на Световното научно ревю в Мексико, като завоюва и специфичната премия на годишния конкурс за техническо творчество в Горна Оряховица преди броени дни.

Стоян е родом в Карлово, само че от няколко години учи в Пловдивска математическа гимназия. Както при множеството 17-годишни младежи, и при него ежедневието е обвързвано главно с учебно заведение. Разликата е, че на него в действителност му харесва да го посещава.

Като оставим настрани уроците, както и програмирането с часове, което обожава, Стоян успява да отдели време и за спорт - тренира академично гребане съвсем всеки ден.
 Снимка 643715

Освен това обича да върви в планината и да кара колело. Често посещава занимания по дърворезба, където учи нови неща, които също са му доста забавни.

Като млад академик, не крие възхищението си към всички хора, които създават модели за изкуствен интелект.

" Възхищавам им се, тъй като основават неща, които действително досега не са правени и стартират работа от нулата, без да имат на процедура база, върху която да стъпят. "
 Снимка 643707

Що се отнася до интереса на Стоян към програмирането, той се демонстрира около седми клас. Напълно наясно със себе си и желанията си, още тогава е безапелационен, че точно с това желае да се занимава в бъдеще.

Насочва се към Пловдивска математическа гимназия, която е известна с нововъведенията в образованието и с достиженията си - 65 медалисти от влиятелни интернационалните конгреси, разказани в основаната " Стена на славата ". Към тази стена безспорно се е отправил и самият Стоян.

" МикроБитки " -те на едно 6-годишно момче

Ивана Александрова за концепцията, компликациите и реализацията на настолната игра по концепция на сина ѝ Ади

Идеята за новаторското му устройство се ражда по време на първата вълна на пандемията от Covid-19. Случващото се в света и в България го подтиква да се насочи към план, който да помогне по някакъв метод на хората да наблюдават здравето си.
 Снимка 643708

Работа по него стартира едвам предишното лято по време на една школа, която се провежда всяка година от Българскара акамедия на науките. Тъй като редом с това се занимава и с други планове, на Стоян му лишава към година, с цел да приключи създаването си.

Какво съставлява и по какъв начин тъкмо работи устройството?

Това е 3D моделирано и отпечатано смарт устройство, което наподобява малко на часовник. Управлявано е от контролер, като не разрешава на хората да подценяват признаците на грип и ги осведоми при положение на разкриване на заболяване.

Може да следи и да съхранява информация за равнището на О2 в кръвта, телесна температура, сърдечен темп, прави разбор в действително време и връща противоположна връзка посредством светодиоди.
 Снимка 643705

На базата на тази информация има два модела на устройството. Един от тях ревизира здравословното положение на индивида, като има три вероятни изхода - здрав, болен и сериозно болен. Другият е ориентиран особено за инспекция на Covid-19.

Събраните данни се предават на подготвени невронни мрежи, които плануват дали потребителят е с грип, или е инфектиран с Covid-19, като предизвестяват, в случай че параметрите на тялото са животозастрашаващи.
 Снимка 643704

И двата модела работят с извънредно висока акуратност. Тъй като въпреки всичко не сме лекари, може единствено да дадем рекомендации на хората, които го употребяват, да отидат на доктор, с цел да може той да ревизира здравословното положение на индивида и да назначи съответно лекуване.

С какво се различава разработката ви от тези на останалите участници на научното ревю в Мексико и на техническия конкурс в Горна Оряховица?

Първото е, че действително няма устройства, които правят същата работа. Макар да има сходни разработки, които в последно време много се появяват, те единствено засичат параметрите, до момента в който нашето проучва и резервира информацията.
 Снимка 643706

Освен това е изключително евтино. С всички датчици и 3D принтираната обвивка, себестойността му е към 50-60 лева А и всеки може да го направи самичък. Всъщност сме подготвили схеми с способи по какъв начин се сглобява, които напълно скоро планираме да качим на специфичен уеб страница.

Друго значимо качество е, че е тясно обвързвано с хората, защото визира фактор от изключителна значимост за тях, а точно здравето.
 Rent-a-baba на Стела и Здравко Балджиеви - платформата, която свързва младите фамилии с деца и възрастните хора
Баба чартърен? Да, и такова знамение към този момент има

Стела Балджиева за концепцията, опциите и бъдещите проекти за онлайн платформата Rent-a-baba

А какви ще бъдат бъдещите ви разработки?

Смятам да направя модел, който засича унесеност при хората, което ще е в помощ на водачи, заспиващи зад кормилото, с цел да могат да се предотвратяват произшествия. Същевременно ще помогне за индентифицирането на болести, като сънната апнея да вземем за пример, което постоянно е причина хората да заспиват, до момента в който карат.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР