“Искам още веднъж да заявя моята лична позиция и позицията

...
“Искам още веднъж да заявя моята лична позиция и позицията
Коментари Харесай

Ексклузивно в “Клюки.нет”! Министър Калин Стоянов пред вътрешната комисия в парламента: Ако не си бяхме свършили работата, последствията от протеста щяха да са много по-тежки!

“Искам още един път да заявя моята персонална позиция и позицията на професионалното и политическото управление на Министерство на вътрешните работи. Ние изрично се разграничаваме от деянията на принуждение – както от страна на служители на реда, по този начин и от страна на протестиращи. Действията на служителите на реда по време на митинга предотвратиха доста по-тежки последици за жителите на София и тяхното имущество ”, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, по време на чуване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, поради деянията на полицейско принуждение по време на митинга против управлението на БФС.

 

" Практиката е, когато Столична община позволява митинг, да съгласува дейностите си със Столична дирекция на вътрешните работи.  Вечерта преди митинга той още беше нерегламентиран и позволен от Следствен отдел към окръжна прокуратура. На сутринта разбрахме, че митингът към този момент е позволен и трябваше да действаме неотложно. За пръв път двете агитки на столичните тимове " Левски " и ЦСКА се събираха дружно, с цел да изразят " любовта " си към управлението на БФС. Това беше повода да изкараме на улицата над 1500 чиновници на МBP. Ако не бяхме създали това, следствията можеше да са доста по-тежки ", разяснява вътрешният министър.

 

" До последно не се знаеше къде ще организира футболната среща сред България и Унгария ", съобщи основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев. " В последния миг стана ясно, че мачът ще е в София. Времето ни беше доста малко за реакция, само че ние незабавно приведохме всички наши проекти за деяние по времена митинги ", добави той.

 

" Още месец преди футболната среща ние имахме сигнали, че се приготвя митинг.

Ние незабавно се свързахме с управлението на БФС и Столична община. Проведохме редица срещи. Когато стана ясно, че футболната среща ще се играе в София пред празни трибуни, митингът бе проведен в центъра на София, като главното място беше улица " Гурко ". За там беше подадено и заявление от уредника на митинга ", разгласи шефът на Столична дирекция на вътрешните работи гл. комисар Любомир Николов.

 

" Получихме информация, че протестиращите ще създадат опит да нахлуят на стадиона и да прекратят мача. Всичко това ни накара да изкараме над 1500 служители на реда на улицата. Към 17 часа се бяха събрали към 1500 души. По същото време шествие от стадион “Българска войска " блокира " Орлов мост ". Мога да кажа, че над 90% от протестиращите почитатели не носеха опознавателни знаци към кой футболен тим принадлежат. Но в този момент единствено плакати против управлението на БФС и трибагреници. На " Орлов мост " почитателите обявиха, че желаят да се причислят към основния митинг на улица " Гурко ". Когато това се случи, започнаха провокациите. Първо започнаха да се мятат бомбички и сигнални ракети. Ние призовавахме за успокоение и кротичък митинг. На първа линия бяхме разположили чиновници на Министерство на вътрешните работи с жилетки " антиконфликт " и никакво съоръжение. Когато провокациите се ускориха, и то главно от задните редици, на първа линия разположихме чиновници с полицейско съоръжение. Агресията растеше, възпламениха се кофи, нарушаваше се жестоко публичния ред. Тогава изпратихме водното оръдие и още веднъж призовавахме за кротичък митинг. Естествено, че тези апели не се чуха. Протестиращите започнаха да мятат плочки, камъни и клони на дървета, които удариха протестиращите от първите редици и ги нараниха. Ние незабавно изведохме ранените протестиращи и тогава някои фотографи ги снимаха, само че изрично декларирам, че тогава не е имало полицейско принуждение – ние помогнахме на хората. Агресията продължаваше да пораства и протестиращите започнаха да чупят коли, да мятат стъклени бутилки и да палят кофи за отпадък. Това ни принуди да пуснем водното оръдие, при започване на ниски питейни заведения налягане и без да го насочваме към протестиращите.

 

Вандалските прояви продължиха. Запален бе полицейски бус и това ни принуди да изтласкаме протестиращите към Спортната палата, с цел да избегнем увреждането на социална и частна благосъстоятелност. Тогава разбрахме, че лицето, което е запалило полицейския бус, е влезнал в заведението в Министерството на спорта. Това е повода наши чиновници да влязат в бара и да го задържат. Нещата се случиха доста бързо. Факт е, че нашите чиновници не трябваше да работят по този начин в заведението. Те към този момент са открити. Срещу лицето, запалило полицейския бус, към този момент е формирано досъдебно произвеждане.

 

Равносметката от извършената интервенция е –задържани са 38 лица, 33 служители на реда са ранени, има и 19 ранени жители. Вчера оповестиха, че са открити чиновници на Министерство на вътрешните работи, които най-вероятно са надвишили правата си. Към момента разполагаме с безапелационни данни за три такива лица и те са отстранени от служба. Имаме още такива данни за трима или четирима чиновници, само че инспекцията към момента продължава. Ако се откри тяхната виновност, те ще понесат неотложно своята отговорност ", разкри гл. комисар Николов.

 

" От Столична община не желаеха никакво координиране на митинга с нас. Ние сме длъжни да осигурим защита, даже и кметът да не съгласува даден митинг с нас. Ние взехме решение да обезпечим това мероприятие на база данните, че ще участват сред четири и шест хиляди души. Разбира се ние до момента не сме охранявали четири хиляди футболни фена с толкоз служители на реда, само че имахме информация, че протестиращите ще изразят своя яд към управлението на БФС. Нямахме преписка със Столична община с цел да се разберем и кофите за отпадък в региона на митинга да бъдат изпразнени авансово ", добави шефът на Столична дирекция на вътрешните работи.

 

" Да, имаше присъединяване на чиновници отвън тези от Столична дирекция на вътрешните работи. Всички чиновници на Столична дирекция на вътрешните работи и жандармерията бяха инструктирани, като в следствие те са предали инструктажа на придадените сили от провинцията. В началото на митинга всички чиновници бяха с идентификационни номера. Предполагам, че в следствие, когато митингът ескалира, част от полициите облякоха униформите вид " робокоп " и това е довело да прикриването на обозначителните знаци ", отговори началникът на Столична дирекция на вътрешните работи гл. комисар Николов.

 

" Със сигурност имаше опасност за нашите чиновници и за мирните жители. Ако не бяха нашите дейности, можеше да стане ужасно, изключително в случай че протестиращите бяха нахлули в министерството на спорта. Безпрецедентното е, че почитателите на всички футболни тимове се оповестиха за кротичък митинг, само че всички видяхте какво стана. Имаше действителна опасност за жителите на София, за унгарските почитатели и за чиновниците на Министерство на вътрешните работи ", сподели министър Стоянов.

 

“Нашата задача е да защитим жителите и нашите чиновници. Имаше сериозна заплаха този протест да прерасне в нещо доста по-голямо. Можеше да има човешки жертви. Нашите чиновници си свършиха съвършено работата. Категорично се противопоставяме на превишаването на полицейските права ", отговори на въпрос основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

" Реагирахме доста бързо на сигналите за полицейско принуждение. Искам да ви уверя, че всички, които са надвишили своите пълномощия, ще понесат своите санкции. Това към този момент се случва. Искам да изясня, че инспекцията, която съм разпоредил, се отнася и за професионалното висше управление на Министерство на вътрешните работи. Ако там също има пропуски, отговорните ще си понесат отговорността. Ако продължаваме с тези рецензии към полицейските чиновници, скоро мъчно ще намерим фрагменти ", безапелационен бе основният секретар на МВP.

 

Какво още споделиха министър Стоянов, основният секретар, шефът на Столична дирекция на вътрешните работи, както и какво ги питаха депутатите, гледайте в репортажа на журналиста Анелия Дулева и оператора Симеон Крушков, извънредно в “Свободно слово ”.

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР