Искам да ви разкажа за едно дърво, посрещнало хан Аспарух,

...
Искам да ви разкажа за едно дърво, посрещнало хан Аспарух,
Коментари Харесай

Приказка за Кръстатия дъб – как оцеля на превратностите на времето, но не и на глупостта на българина

„ Искам да ви опиша за едно дърво, посрещнало хан Аспарух, претърпяло Византийското господство, Турското иго, Балканските войни, Първата и Втората международна война. Дървото е Кръстатия дъб в Плана планина, напълно покрай София, над Кокалянския манастир “, написа Людмил Гълъбинов във Facebook групата „ Видяно в София “.

„ Възрастта му (според разнообразни източници) е над 1300 година Оцеляло е през всичките тези години, само че не можа да устои на алчността и нелепостта на нашето потомство. Системно, от съвсем 25 години е дълбано с резачки, подкопавани са корените му поради някаква легенда, че в дървото има прикрито имане. Дъбът към този момент е погубен изцяло. Нека се запомни, че там е имало такова дърво “, написа още Людмил Гълъбинов и прецизира за качеството на фотосите: „ Първите три фотоси са направени през 2003 година (извинявам се за неприятното им качество – правени с лентов фотоапарат), а последните са от през вчерашния ден (14 март) “.

Снимки: Людмил Гълъбинов/„ Видяно в София “ 1 of 7

 

Справка в уеб страницата ЗаДаОстанеПрирода демонстрира, че преди 10 години природата е довършила това, което е почнал с алчността си индивидът:

„ Една от най-известните естествени забележителности на Плана планина – Кръстатият дъб е повален от мощна стихия. Възрастта на дървото е към 1000 години. От отломките му ясно проличава, че за дървото не са били полагани никакви грижи – в основата му са изкопани дупки от иманяри, търсещи злато, а в дънера му с брадви е издълбана голяма хралупа. Останалото е приключил мощният вятър.

Дъбът е считан за Свещеното дърво на Перун, висшия господ на мълниите. Под дъбовете се правели оброци, а там където не е имало черкви, хората са се молели към вековните дъбове, правели са там курбани, най постоянно против градушки. Това е повода тези дървета да се назовават “кръстати ”. Има вярване, че дъб не се сече, тъй като несгоди ще сполетят дома или селото. За подобен тип дървета е особено тяхното самостоятелно разположение в местности, където те преобладават над преобладаващата в близост ниска храстова или тревна растителност “.

Още от Любопитно

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР