Искам да успокоя всички и да кажа, че вирусът не

...
Искам да успокоя всички и да кажа, че вирусът не
Коментари Харесай

Хората не бива да колят прасетата си, съветва експерт

Искам да успокоя всички и да кажа, че вирусът не е рисков за хората, само че все пак болестта изисква задълбочени ограничения, с цел да бъдат предотвратени съществени стопански загуби. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия доктор Илиян Костов от Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието по отношение на разпространяването на африканската чума по свинете.

По думите му чиновниците от БАБХ вършат всичко допустимо да се оправят със болестта, само че би трябвало да има и подпомагане от обществото.
,,Моят зов към всички стопани е да преустановят неоторизираното транспортиране на прасетата и клането им без ветеринарен обзор, тъй като това е един евентуален риск за разпространяване на болестта и разрастването ѝ в един по-сериозен мащаб``, изясни д.р Костов.,,Икономическите опасности са големи. Казано в числа, приказваме за загуби от порядъка на 650 милиона лева``, показа по тематиката Вихрен Димитров, който е притежател на свинеферма.
По думите му сега България се намира в положително финансово положение и би било редно стопаните на умъртвените дотук свине да бъдат обезщетени от страната за загубите им.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР