Искам да споделя, че въпреки бурните политически страсти, на които

...
Искам да споделя, че въпреки бурните политически страсти, на които
Коментари Харесай

Радев: България ще бъде отново солидарна с братска Македония

Искам да споделя, че макар бурните политически пристрастености, на които станахме очевидци през последните месеци, връзките сред нашите две приятелски страни лежат върху здрав пиедестал, който е оттатък всякаква политическа обстановка. Това сподели президентът Румен Радев при започване на срещата си с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той обясни, че това е фундаментът, който е в основата на решенията на България да поддържа безусловно Македония

- още от признаването на държавността и независимостта на страната, през настояването за превантивния контингент на Организация на обединените нации при разпада на някогашна Югославия, през оказване на помощ по време на ембаргото, на военно-техническа помощ по време на гражданския спор, при произшествия и естествени бедствия. Държавният глава изрази увереност, че в името на хората от двете страни на границата, в името на бъдещите генерации, в името на нашето общо европейско бъдеще, сме длъжни да развиваме и укрепваме този пиедестал.

И политическите договорености, свързани с началото на договарянията с Европейски Съюз,

са част от този развой и значима стъпка напред, добави президентът. Той увери Димитър Ковачевски,

че България ще бъде още веднъж солидарна с братска Македония.

Надявам се, че срещата ви с българското държавно управление през днешния ден е значима стъпка за реализиране на взаимноизгодни решения, акцентира също Радев. По думите му би трябвало да има доста по-чести срещи и разговор на високо и най-високо политическо равнище за подсилване на доверието, взаимното съгласие и развиване на добросъседските ни връзки.

На собствен ред гостът осведоми за позитивния, по думите му, диалог в елементи с премиера Гълъб Донев ,

траял повече от плануваното. Ковачевски уточни, че при бедствия и произшествия първи си оказват помощ съседите, както преди две години при Коронавирус рецесията, да вземем за пример. Премиерът на Република Северна Македония показа също с президента, че с българския си сътрудник са разискали съответни благоприятни условия за съдействие в региона на електрическата енергия и преноса на природен газ, опциите за експорт от България на спомагателни мощности на електрическа енергия, както за потребностите на стопанската система и промишлеността на Република Северна Македония, по този начин и за битови консуматори.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР