Искам да поздравя гражданите, които излязоха да гласуват. Поздравявам и

...
Искам да поздравя гражданите, които излязоха да гласуват. Поздравявам и
Коментари Харесай

Радев: Оставката на шефа на ДАНС се иска не защото е нарушил закона, а защото го е спазил

„ Искам да поздравя жителите, които излязоха да гласоподават. Поздравявам и новите кметове и общински съветници за успеха. Всеки нов кмет идва с упованието за промени към по-добро. Това е огромна отговорност. Местната власт ще би трябвало да се оправи с следствията от рекордно ниската изборна интензивност, която влече и намалена легитимност ”. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти в понеделник.

Радев сподели, че ще се запознае с показаните причини на премиера Николай Денков, който изиска освобождението на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.

„ Реалните претекстове са известни от дълго време. Чухме ги в оня запис и те целят преодоляването на службите. Една власт е мощна със спазването на закона, а не с позиционирането си над него ”, сподели Радев.

Той уточни, че в Закона за ДАНС е записано с какви учредения може да бъде освободен ръководителят на организацията.

„ Сред тях не попада липса на доверие от страна на министър-председателя. По логиката на премиера самото държавно управление би трябвало неотложно да си подаде оставката, тъй като голямото болшинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, само че са се стиснали крепко един за различен в името на оцеляването ”, разяснява Радев.

„ Не мисля, че би трябвало да се употребяват изборите като някакъв сюжет, с цел да има нова поредна офанзива към ДАНС, до момента в който не се случи сюжетът от записа. От претекстовете, които показа министър-председателят в своето изказване в петък вечерта, по-скоро остави усещане, че оставката на Пламен Тончев се желае не тъй като е нарушил закона, а тъй като е спазил закона ”, сподели Радев.

„ Аз мисля, че държавното управление и министър председателят би трябвало да насочат вниманието си на първо място към дейностите на личния си заместник-министър на електронното ръководство, откъдето в действителност потегля саботажът на изборния развой ”, разяснява още президентът.

Радев отхвърли и обвиняванията, че Пламен Тончев е политически привързан.

„ На ръководителя на ДАНС му се задава въпрос на чуване в Народното събрание и той излага обстоятелства. Откога излагането на истината е политическо говорене? Освен това, някои неща в изказването на министър-председателя са смущаващи. Например това, че ДАНС би трябвало да му показа изпреварваща информация за готвени митинги на енергетиците. За мен това е недоумение на функциите и дилемите на ДАНС. Не можем да чакаме, че това ще бъде организация за битка и угнетяване на обективни и основателни обществени претенции и митинги. Също по този начин, че ДАНС е трябвало авансово да съгласува отчета за документирано нарушаване от заместник-министъра на електронното ръководство. Това значи ли, че министър-председателят желае да смекчи този отчет до състояние, което е преференциално за ръководещите? Според мен ДАНС би трябвало да дава справедлива информация, без значение че на някого няма да се хареса. Това е същността на работата на ДАНС. И да не забравяме, че ДАНС е осведомителна контраразузнавателна организация, тя е предоставила информация. Интерпретирането на тази информация от партии и спекулирането с нея докара до този скандал ”, сподели президентът.

„ Когато ДАНС подава информация за съветски шпиони, без значение дали са 1, 3 или 70 вкупом, това се приема като безусловно чиста монета, като истина с безусловно доверие. Но когато ДАНС дава информация, която не е в полза на ръководещите, настъпва същинска нервност ”, съобщи Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР