"Искам да попитам министър-председателя и кмета на Варна те с

...
"Искам да попитам министър-председателя и кмета на Варна те с
Коментари Харесай

Скандал Кръстовищегейт: Борисов дава 80 млн. лв. за дефектен път във Варна


"Искам да попитам министър-председателя и кмета на Варна те с дефектни милиони ли заплащат, та одобряват дефектните поправки, осъществени с тях? " Това попита в ефира на NOVA ръководителят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов премиера Бойко Борисов за станалото нарицателно ново кръстовище във Варна. То е част от реконструкцията на бул. "Васил Левски " във Варна за 80,5 млн. лв., дадени от бюджета.



Кръстовището е погрешно, дефектно, елипсовидно, вместо кръгово и минало през трибуните на стадион, заради некачествено планиране.



Снимка: Новото погрешно кръгово кръстовище на бул. "Васил Левски " във Варна, за 80,5 млн. лева държавни пари

"Кръстовищегейт " е новият сктроителен скандал у нас.
Касае се за план, финансирана от държавното управление с 80.5 млн. лева в община Варна, където кмет е Иван Портних от ГЕРБ.
Кръстовището на бул. "Васил Левски " и бул. "Цар Освободител " стана образец за това по какъв начин поради всеобщо прилаганата процедура на така наречен инженеринг при осъществяване на строителни публични поръчки с многомилионни бюджети, те най-често приключват с незадоволителни резултати, споделят от Камарата на архитектите.

От няколко дни обществените мрежи обикалят видеа от дронове с фрагментите от елипсовидното и наклонено кръстовище във Варна, строено от кмета на ГЕРБ Портних.

Мащабната реорганизация на бул. "Васил Левски ", която трябваше да бъде приключена предизборно до края на април, сподели недостатъци:

извърнат надолнище, крушовидна, елипсовидна форма на кръговото кръстовище и доста неприятна видимост.
Кръстовището ще бъде фанфарно намерено на Великден.



Снимка: Елипсовидно, само че не и кръгово е кръстовището от пътя за 80,5 млн. лв., архитектите са възмутени

Както бе открит фанфарно

с Бойко Борисов мостът в Стара Загора, който вместо да бъде уширен с план за 14,6 млн. лв., бе стестен от кмета на ГЕРБ там Живко Тодоров.
Именно на този мост хората

освиркаха премиера Борисов и му дадоха вафла "Своге "
с намек за строителя на пътя до Своге, където починаха 20 души - компания "Трейс ". Същата компания построи и въпросният ограничен мост, а към нея към този момент има повдигнати обвинявания от прокуратурата. Борисов си потегли от церемонията по рязането на лента и откриването на злощастния мост там за по-малко от 5 минути и сподели, че протестиращите са платени.

Аналагоична обстановка се обрисува и във Варна с кривото кръстовище за 80,5 млн. лева на другия кмет на ГЕРБ - Иван Портних.

Ремонтът там се прочу с парадокса си още предходната година, когато 24новини.бг сподели по какъв начин бул. "Васил Левски "

безусловно мина през последните редове на стадион "Спартак " в града и стената на стадиона трябваше да бъде разрушена, поради ремонта на пътя.



Снимка: Строителен парадокс - булевардът мина през стената на стадиона във Варна, заплаща Бойко Борисов с парите на жителите - 80,5 млн. лева

Проектът е изработен на така наречен инженеринг - т.е. проектира строителят, а не обособен архитект, против което се изрекоха от Камарата на архитектите в България.

Според тяхна позиция, изложена първо във фейсбук, а след това и на брифинг през вчерашния ден,

кръговото кръстовище в действителност е елипсовидно, крушовидно и рисково.
Те дадоха образец с преразход на материали за трите двуетажни кръстовища, издигнати по плана. Тези три кръстовища са ненужни и нефункционални, споделят архитектите. Според тях няма оставена опция за придвижване на пешеходци в нито едно от тези три кръстовища. А изключително отвращение провокира в архитектите бетонирането на терени, които би трябвало да бъдат озеленени.

Председателят на Камарата на архитектите в България Борислав Игнатов напомни още скандални детайлности.

Едната е, че реконструкцията на бул. "Васил Левски " е била осъществена по план от 80-те години, който няма нищо общо със положение на инфраструктурата във Варна повече от 30 години по-късно. Другата - че планът е бил преработван "в придвижване " по време на самото строителство, което съгласно него носи опасности за сигурността след това.



Снимка: Кривото и не кръгово кръстовище се заплаща с 80,5 млн. лв. държавни пари на кмета на ГЕРБ във Варна

Вчера зам.-кметът на Варна Христо Иванов по време на следващ спешен брифинг, призован незабавно в 17 ч., съобщи, че

мненията на камарата и архитектите били "спекулативни ".
На това обаче архитектите дадоха отговор: "Световните трендове са в градовете въобще да няма пътни автомагистрали... Колкото по-голяма е една улица, толкоз повече трафик притегля тя. Освен това за всички живеещи в близост ще е проблем – висока скорост, високо замърсяване, висок звук, а също така и причина за пътни произшествия ", изясни през днешния ден пред "Нова телевизия " Борислав Игнатов - ръководител на Камарата на архитектите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР