- Искам да ида да си видя жената. - Не

...
- Искам да ида да си видя жената. - Не
Коментари Харесай

Don't panic, дръж се като Плевен

- Искам да ида да си видя дамата.
- Не може. Болницата е в режим на карантина.

Краткият диалог е сред млад мъж и здравна сестра от университетската болница " Д-р Георги Странски " в Плевен в понеделник сутринта. Човекът не реагира, а безмълвно се реалокира настрана. Минути след него различен мъж с торба памперси се доближава до основния вход, подава я през вратата и си потегля бързо. Трети се пробва да влезе в постройката " до тоалетна " и е изумен, че не го позволяват.

Ден откакто на пациенти в тази в болничното заведение бяха повтърдени два случая на ковид COVID-19, в постройката й се позволяват единствено незабавни пациенти и страдащи от онкологични и хематологични болести. Плановите интервенции, женските съвещания и свижданията са анулирани. Териториалната експертна лекарска комисия, която освидетелства лицата за трайна нетрудоспособност (ТЕЛК) и също се обитава в постройката на болничното заведение, не работи до второ разпореждане.

" Сутринта в действителност имаше скупчване на хора и ужас, само че в този момент всичко е умерено. Има организация за издаване на болнични листове ", споделя млада жена, която е чакала извън, с цел да получи документ.

На входа на болничното заведение има защита и здравна сестра, която разпределя случаите и инструктира хората какво да създадат. След 10:30 там са струпани десетина индивида, само че единствено двама са с маски. Всеки има някаква причина, поради която има потребност да влезе. Но по думите на сестрата контролът е непоколебим, тъй като обстановката го изисква. В региона на постройката има и две полицейски коли.

В Плевен има още една университетска болница, две частни лечебни заведения и няколко диагностично-консултативни центрове, които работят.

 С маска и чадър - Плевен, ден след първите случаи на ковид.
© Юлия Лазарова

С маска и чадър - Плевен, ден след първите случаи на ковид.

Ден откакто в болничното заведение бяха доказани двама инфектирани с ковид мъже - на 27 и на 31 година, по данни на кмета на Плевен Георг Спартански са взети още 140 проби от контактни лица. Макар че към момента не всички са доказани, по информация към 16 часа в понеделник - нови случаи няма. Нулевият пациент за България към момента не е открит, няма данни и от кое място идва болестта в града. (Всичко най-важно за деня и ограниченията в цяла България в понеделник - четете тук)

Заради утринното скупчване на входа от идващи по разнообразни аргументи пациенти и гости, предадено от медиите, по-късно денем, здравният министър Кирил Ананиев (той посети лечебното заведение в неделя вечер) се скарал на шефа на болничното заведение, че са въведени несъразмерни ограничавания, а " заповедта е извънредно ясна - да се ограничи достъпът на външни лица, да се преустановят детските и женските съвещания, плановите интервенции и свижданията. "

Животът продължава

Ден след потвърждението за пациенти с ковид, в Плевен не наподобява да има суматоха. В града се влиза и се излиза умерено. В понеделник вали до ранния следобяд, само че и макар дъжда по централните улици минават хора. Носещите маски са изключение. Тези, които споделят, че са обезпокоени - също.

Офисите, частните компании, магазините и заведенията работят. Детските градини и яслите - не. Училищата и Медицинският университет в града са затворени поради грипната почивка.

В общинските служби е основана организация за деизнфекция. Тази нощ ще бъдат дезинфекцирани и всичките 54 тролейбуси на градския превоз.

 Табела - позната от София и други градове - и в Плевен
© Юлия Лазарова

Табела - позната от София и други градове - и в Плевен

" Има притесение - несъмнено. Маските и дезинфектантите са изкупени. Хората с хронични болести си купуваха медикаменти за месеци напред ", споделя млада жена, която е фармацевт в аптека в центъра на града, която е цялостна с клиенти. Тя носи маска на устата, с цел да се защищити.

И в други аптеки маски няма, в някои го оповестяват с табелки от входа. Дезинфекциращите препарати за ръце - също са свършили. Кога ще има доставки - никой не знае.

" Тези маски ни ги раздадоха тук в магазина. Мисля, че единствено през днешния ден ще я нося. Някои от хората се майтапят с нас. Няма суматоха. Няма и презапасяване с хранителни артикули ", споделя една от продавачките в хранителен магазин в града. В него има няколко клиенти. Хората споделят, че нямат терзания.

 С маски в магазина
© Юлия Лазарова

С маски в магазина

" Гледат ме с надсмешка, само че аз имам маски и ще заедно съм с тях ", сподели млада жена, която работи в офис на застрахователна компания.

" Италианският контингент " и прегледи на строителната площадка

По данни на управляващите в града има към 200 служащи от Италия, които са ангажирани по построяването на така наречен Балкански поток. Част от тях са настанени в хотел " Балкан ", който не е подложен под карантина, а приема туристи, а друга част - в частни квартири. Според непотвърдена информация част от хората са ходили до Италия преди две-три седмици, а по данни на министрите Красимир Каракачанов (който ги назова " контингент " ) и Кирил Ананиев те се следят от управляващите. Какво тъкмо значи това - отговори към момента няма.

Кметът Георг Спартански съобщи, че няма данни да има изследвани за ковид измежду италианските служащи.

В понеделник следобед, изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов разяснява пред " Нова тв ", че " няма чиновници или служащи на " Аркад " и " Булгартрансгаз ", които работят по трасето на " Балкански поток ", със признаци на ковид към този миг " и отхвърли болестта да е тръгнала от някой от тях.

Той изясни, че на строителните площадки по " Балкански поток " и в офисите на компанията реализатор " Аркад " работят към 550 души, като от тях италианци са 75 души, гърци - 52, има по един испанец и португалец, трима румънци, българските жители и жителите на трети страни са 293-ма.

Малинов описа, че от намиращите се 75 жители на Италия през последните две седмици в България са пристигнали 25 индивида, най-голямата част - 20 индивида от тях, са пристигнали на 6 и 8 март. Те са на строителната площадка и доколкото е осведомен не е належащо те да бъдат поставяни под карантина. " Всички жители на Италия са минали през медицинския скрининг на Летище София, попълнили са съответните въпросници за генезис, снети са всички данни за следенето им. При нито един от тези жители няма признаци за инфекциозни или други заразни болести ". Малинов твърди, че на строителните площадки всеки ден се вършат медицински прегледи за първоначални признаци на ковид на всички чиновници.

 Хотел
© Юлия Лазарова

Хотел " Балкан " не е под карантина, а на уеб страницата си дава известие, че измежду италианските служащи, които са на обектите на " Балкански поток " няма такива със признаци. Част от тях са настанени тук.

Няма аргументи бизнесът да стопира работа

В общината нямат данни и за изследвани студенти от чужбина. В Медицинския университет има студенти от над 40 страни, които живеят на разнообразни места в града. Охраната на входа споделя, че университетът е затворен до второ разпореждане.

" Инвестициите в Плевен са освен италиански. Има вложения от Испания и Германия. Това е частен бизнес, в огромните производства има над 1000 души. Не можем да им наредим да не работят. Към момента не виждам да има такава нужда ", разяснява пред " Дневник " кметът Георг Спартански.

 Поля Горновска от
© Юлия Лазарова

Поля Горновска от " Неви Фешън Текстайл " - българска компания с италианска благосъстоятелност

Една от компаниите, които работи, само че след инструктаж и зачестяване на дезинфекционните мериприятия в залите, е " Неви Фешън Текстайл " - българска компания с италианска благосъстоятелност. По информация на Поля Горновска - прокурист на шефа, компанията е снабдена с дезинфектанти, дръжките на вратите и подът се дезинфекцират на няколко часа. А чиновниците са инструктирани, в случай че се почустват недобре, да си останат у дома и да се съветват с доктор. " От 155 чиновници единствено един е италианец. Той се е прибирал преди три седмици и оттогава не е пътувал ", сподели Горновска пред " Дневник ".

Основният апел и на кмета, и в офисите е да се съблюдава персонална хигиена - ръцете да се мият постоянно, да се употребяват или алкохол, или дезинфектанти, или мокри кърпи.

 Кметът на града Георг Спартански
© Юлия Лазарова

Кметът на града Георг Спартански

" Всички спортни и културни прояви са неразрешени. Контролът е елементарен - просто залите са заключени. Не мога обаче да забраня персоналните срещи и събирания. Затова моят апел към жителите е да не вървят тук-там, където има доста хора ", сподели кметът Георг Спартански.

Градският превоз ще се дезинфекцира по график. Същото важи и за общинските гишета, където се обслужват жителите.

Местният спектакъл анулира представленията си. Срещите на спортните клубове също се отсрочват.

Сред хората, с които беседваме няма клюки и градски митове за инфектираните пациенти или от къде китайският вирус е стигнал в техния град, изключително откакто за " италианска диря " няма удостоверение. Дали не желаят да ги споделят с медиите, или в действителност ги заобикалят, само че неналичието на сензаця е добра диагноза за града.

* Don`t panic - Не се паникьосвай.

Всички значими вести за ковид от понеделник - четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Китайският ковид (287)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР