Искам да благодаря на всички, които спомогнаха на разсекретяването на

...
Искам да благодаря на всички, които спомогнаха на разсекретяването на
Коментари Харесай

На живо: Цветанов: Трябва да отпаднат всички възможности за внушения и манипулации относно БАЦИС

Искам да благодаря на всички, които спомогнаха на разсекретяването на отчета за Българската акцизна централизирана осведомителна система (БАЦИС). Искам да благодаря особено и на основния прокурор Сотир Цацаров. Днес организираме взаимно съвещание с Комисията по бюджет и финанси, на което ще изслушаме министъра на финансите Владислав Горанов и на шефа на Агенция "Митници " Георги Костов по отношение на информация от ДАНС и прокуратурата за БАЦИС.

Това сподели ръководителят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов от ГЕРБ. "Днес ще имаме един транспарантен спор. Ще има опция българските институции да дадат своето мнение. Обществото ще може да се запознае с всички гледни точки по тази тематика, която даже влезе в претекстовете за избор на съмнение. Трябва да отпаднат всички догатки за внушения и операции по тематиката ", сподели още ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ.

"През 2009 година стартира реализирането на наредбата за построяването на БАЦИС. Тази разпоредба беше призната дефинитивно през 2010 година - 3 години след нашето участие в Европейски Съюз ", стартира своето изявление министър Горанов. "През 2012 година беше приключено заданието за социална поръчка за построяването на БАЦИС. От 1 април 2013 стартира пълноценното действие на системата. В системата бяха извърешени многократни вложения и усъвършенствания. БАЦИС е неповторима система. През 2015 година се получиха тъжби, че системата е манипулирана. През 2016 година поражда проблем, който е разпознат от Агенция "Митници ". В резултат на всичко през юли 2016 в МФ и при министър-председателя постъпва отчет, в който има 9 точки посочващи възможни опасности за пробив в работата на БАЦИС. Тук желая изрично да заявя, че изказванията, че от 2016 година не е свършено нищо по този отчет са погрешни. Работа е предпроета незабавно. Това ще потвърдят и сътрудниците от Агенция "Митници ". Всички посочени нередности са изчистени. Работило се е и през 2017 година. Направени са нужните вложения и усъвършенствания. Категорично не е имало операции на системата. Прокуратурата е отказала да образува досъдебно произвеждане по тематиката. Ако е имало някакви подозрения за операции, основният прокурор незабавно щеше да предприеме ограничения. Аз одобрявам погрешните изказвания през последните дни като политически офанзиви, за да се нагнети поличтическо напрежение с оглед идния избор на съмнение ", безапелационен беше Горанов.

"Моето изрично мнение е, че няма никакви манипуалции на системата БАЦИС. Ние сме удовлетворени от нейната работа. Ако някой има други данни, да ги съобщи на правоохранителните органи, с цел да може те да си свършат работата. Пак ще повторя, че няма безусловно никакви данни за операции на системата. Не е правилно, че от 2016 година не са осъществени подбрения в системата. Сами виждате, че приходите от акцизи в хазната се усилват. Всичко това демонстрира, че системата работи ", приключи Горанов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР