Искам да благодаря и във Ваше присъствие затова, че турската

...
Искам да благодаря и във Ваше присъствие затова, че турската
Коментари Харесай

Бойко Борисов в Турция: Ще работя много за добросъседство и разбирателство

 " Искам да благодаря и във Ваше наличие по тази причина, че турската страна в лицето на вашите институции съблюдава твърдо съглашението с Европейския съюз по отношение на българо-турската граница. И това дава опция и на българските жители да спят умерено. Така че го препотвърдихме този ангажимент! " Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на взаимното изказване с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, откакто двамата водачи организираха среща в Президентския замък " Бештепе " в Анкара. " Положих доста старания да създадем тристранна среща в София, която да бъде в по-голям формат ", посочи министър председателят Борисов и добави: " В същото време президентът беше подготвен да пристигна в петък в София. Но пък нежеланието му да седне на една маса с сътрудника Мицотакис, охлади моите стремежи да проведем тази среща. Но моята покана важи ".

Българският министър председател изрази убеденост, че рано или късно такава среща би трябвало да се организира с Европейската комисия, с Европейския съвет и с европейските сътрудници. " Но може би още не всички са узрели и не всички виждат голямата филантропична заплаха, която се задава ", подчертава Борисов. Премиерът акцентира, че би трябвало да се работи единствено с разсъдък, мир и дипломация, като се зачита интереса и на другия, и като се съблюдават подписаните съглашения. " Гласувахме тези пари за Турция. Не мога да схвана за какво не са дадени. Споделената тежест е главен принцип на Европейски Съюз ", разяснява министър-председателят.

" Ще работя доста за добросъседство и съгласие. Ще работя доста да спасим тези дами и деца, които спят по границата. Надявам се тези, които са надалеч от този район и когато се изричат, да видят първо дали ние сме си изпълнили нашите условия, нашите отговорности и  какво желаеме тогава от съответната страна ", съобщи още министър председателят Борисов. Той приветства желанието на Турция дружно с Русия в Москва в четвъртък да намерят спокойно решение и смъртоносният спор в Сирия да откри дипломатическо решение.

По време на взаимното изказване министър председателят Бойко Борисов благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за бързия контакт с българския министър на опазването на здравето за обезпечаването на незабавна доставка на защитни дрехи против ковид, които се създават в Турция, а в България са малко.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи товара, който Турция е поела с над 4 милиона бежанци и акцентира, че страната извършва съглашението с Европейски Съюз. Ердоган изрази страдание, че упованията от страна на Турция Европейски Съюз да показа този товар, не са намерили отговор. По думите на Ердоган Европейски Съюз ползва двоен стандарт. Турският държавен глава акцентира отличните връзки сред България и  Турция. " С България имаме великолепно съдействие в областта на сигурността и солидарността на основата на взаимното почитание и съгласие. Това разбиране за съдействие и взаимност би трябвало да е образец за всички страни в Европейски Съюз ", означи още Ердоган.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР