Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните

...
Искам да акцентирам още веднъж на високия брой на недействителните
Коментари Харесай

Радев иска по-малко недействителни бюлетини на евроизборите

Искам да подчертавам още един път на високия брой на недействителните бюлетини в българските избори , тъй като те освен че основават подозрение в прозрачността на изборния развой, само че действително подменят вота на българския гласоподавател. Това съобщи президентът Румен Радев на среща с представители на Централната изборна комисия.

Бяха разисквани ограниченията за обезпечаване на сигурността при гласоподаване, измежду които подборът и образованието на членовете на СИК, положителната разяснителна акция и машинното гласоподаване, където вотът няма по какъв начин да бъде сменен или трансфорат съзнателно по-късно в нереален съгласно президента.

Очаквам д а си сложим за цел да понижим броя на недействителните бюлетини и да създадем по този начин, че България да стигне едно приблизително европейско равнище на тези бюлетини, посочи Радев.
 3000-те машини за евровота към този момент са в България
3000-те машини за евровота към този момент са в България

Произведени са за България, взимаме ги чартърен, другояче са непотребни

Той подсети, че измежду най-важните задания на изборите е да се обезпечи отбраната на машинния избор - както софтуерна и хардуерна, по този начин и физическа. От значително значение съгласно президента е и навременната реакция при сигнали за нередности.

От своя страна ръководителят на ЦИК Стефка Стоева заяви, че към този момент всички машини са доставени в страната.

До 15 май би трябвало да бъде подложен софтуерът на машините, а до предходния ден преди изборите те би трябвало да бъдат сложени в секционните изборни комисии, сподели още тя.

Стоева изрази вяра, че с осъществяването на узаконяване и одит ще се подсигурява почтен избор на машините. Тя уточни, че ЦИК се е обърнала към Българска академия на науките и Софийския университет за рекомендация на експерти, които да стартират работата по узаконяването, защото сега няма държавен орган, който да извърши това.

Още с слагането на въпросите за техническата същина на машините са заложени такива условия, че да се подсигурява честният избор, изясни Стоева и добави, че сега се разисква въпросът с превозването на машините и с тяхната физическа защита.
 ЦИК призна, че не може да подсигурява сигурност за избор при всеобщо машинно гласоподаване
ЦИК призна, че не може да подсигурява сигурност за избор при всеобщо машинно гласоподаване

Бюлетините ще са без номерация и поставят видеонаблюдение в секциите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР