Искали са да избягат. На всяка цена. Бягството им към

...
Искали са да избягат. На всяка цена. Бягството им към
Коментари Харесай

Бягството към мечтания Запад, което завърши с катастрофа край Пазарджик

Искали са да избягат. На всяка цена. Бягството им към стремежи Запад завършва обаче в България. Загиват край Пазарджик - при злополуката на микробуса, с който ги транспортират каналджиите. Андреа Беер с детайлности за случая.

Тихо и умерено наподобява пред дребната морга на болничното заведение в Пазарджик - на стотина километра югоизточно от столицата София. Сивокафявата постройка излъчва неприятна миризма на разлагане. В моргата лежат и телата на няколко души, чието бягство на Запад ненадейно е завършило в България. Загинали са при злополука при започване на юни на близката автомагистрала – един българин и 9 неидентифицирани чужденци. Загинали са на място, спомня си основният доктор Васил Вълчев. Междувременно се знае повече за този случай: починалият българин – 16-годишно момче – е карал микробуса, с който каналджии превозвали бежанци. Останалите 9 починали са афганистаци и пакистанци.

„ Най-големите компликации за нас, след подобен драматичен случай, са парите и идентифицирането на жертвите ”, споделя пред репортерката на АРД Андреа Беер шефът на дипломатическата задача на Афганистан в София Ахмад Сидик Длер. Ако починалите нямат документи у себе си, посолството би трябвало да намери оживели при злополуката, да изпрати в Афганистан фотоси и ДНК-проби на жертвите, а най-после би трябвало да провежда и превозването на телата до Афганистан - откакто бъде открита тяхната идентичност.

Каналджиите вземат пари освен от живите

„ Преди страната помагаше на бедните фамилии за разноските, само че последователно това се трансформира в проблем. За двама от починалите, които към този момент са върнати от Пазарджик в Афганистан, техните фамилии бяха изпратили пари посредством външното министерство. Но в последно време жертвите станаха доста – афганистанци умират освен в България. А връщането на тяло в Афганистан коства сред 3 000 и 3500 евро. Това са разноски, които афганистанската страна просто не може да си разреши ”, споделя посланикът.

Каналджиите злоупотребяват също и с отчаянието на околните на жертвите, добавя той. Те вземат пари освен от живите, а и от фамилиите на мъртвите - за връщането на телата им назад в родината. Вземат ли обаче парите, изчезват, без да изпълнят обещаното, споделя още дипломатът. Сътрудничеството с българските управляващи той дефинира като положително. Лично той разбирал хората, които бягат от Афганистан - от войната, тероризма и икономическата съсипия.

Защото са желали да избягат непременно

" Ние преглеждаме сходни нещастия, като тази злополука, постоянно в по-широк подтекст: за какво изобщо хора биват принуждавани да вършат това? ", споделя Матис льо Рут, началник на софийското бюро на Върховния комисариат на Организация на обединените нации за бежанците. В този смисъл той приканва за естествени, човешки процедури за приемане на леговище.

Льо Рут поддържа контакт и с осемте оживели от злополуката, които са с пострадвания главно в региона на главата, гръдния панер и корема. Разходите за тяхното лекуване, както и за аутопсията на жертвите, са за сметка на болничното заведение в Пазарджик, споделя доктор Вълчев. " Това доста натовари бюджета ни - сред 20 и 25 хиляди евро излезе всичко. Телата на двама от починалите към момента се съхраняват в моргата - на двама афганистанци ", прибавя той.

Докато осемте потърпевши при злополуката скоро ще продължат някак по-нататък, двамата афганистанци в моргата чакат да стартира последното им пътешестване. Ако прокуратурата освободи телата, тогава българските управляващи ще уредят формалностите, а труповете ще бъдат превозени до летището в София. А оттова те ще заминат за страната, от която тези хора безусловно са желали да избягат. На всяка цена.

Дойче веле; заглавието е на редакцията 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР