Искали ли сте някога да се върнете назад във времето

...
Искали ли сте някога да се върнете назад във времето
Коментари Харесай

Кодекс Мендоса: Дълго пазените тайни са разкрити

Искали ли сте в миналото да се върнете обратно във времето към времето на ацтеките? С Кодекс Мендоса можете да го извършите. Четенето на този документ ще ви върне в средата на XVI в., малко след испанското завземане на Мексико, в империята на ацтеките. Наречен на първия си прочут притежател, Антонио де Мендоса, първия вицекрал на Мексико, този илюстрован ръкопис е шедьовър на историята, географията и културата.

Историците считат Кодекс Мендоса за един от най-важните първоизточници за проучване на ацтекската цивилизация. И по този начин, какво тъкмо се съдържа в него, което го прави толкоз значим документ?

Най-големият принос на Антонио де Мендоса към историята

Кодексът Мендоса е основан в средата на XVI в., тъкмо когато испанското завземане на Мексико е в ход. Този специфичен ръкопис, за който се счита, че е основан сред 1541 и 1542 година, е незабравим документ, който демонстрира сливането на европейските и ацтекските култури. Написан на испански език, текстът е съпроводен от голям брой илюстрации, които са композиция от европейски и ацтекски изобразителни знаци. 

Според сведенията кодексът е поръчан от първия вицекрал на Мексико Антонио де Мендоса като подарък за испанския крал Карл V. Мендоса е бил известен най-много по време на ръководството си и е оказал помощ да се управлява построяването на доста пътища, мостове и акведукти. Той основава и първата печатница в Новия свят, която отпечатва книги и документи на испански и науатъл. 

They been editing your history from inside the moment they got in government.. Who trained Europeans to be BLIND to color and hate their own people?

Aztec Codex Mendoza.. See the EXTERMINATION they all ALWAYS DO..
— Christopher Alucard (@999lightbringer)
Кодексът е съзнателно написан под управлението на испанските чиновници в Мексико сити дружно с няколко ацтекски писари и художници. След като е приключен, той е наименуван на името на Мендоса като първия му прочут притежател. 

През XVII в. Кодексът Мендоса попада в Бодлиевата библиотека на Оксфордския университет и от този момент се учи. Днес този извънреден документ се счита за един от най-важните оживели артефакти на цивилизацията на ацтеките, а учените в региона на историята, антропологията и изкуството към момента го учат с огромен интерес.

Разкрити са тайните на културата на ацтеките

Кодексът Мендоса е съблазнителен прозорец към завладяващия свят на цивилизацията на ацтеките. Той се счита за един от най-важните оживели документи от тази цивилизация по няколко аргументи. 

При отварянето на кодекса се получава вълнуващ роман за цивилизацията на ацтеките от самото ѝ начало до испанското завладяване. Документът съдържа подробна информация за няколко политически, обществени и стопански организации на империята на ацтеките.  Той съдържа и описания на значими исторически събития, случили се по времето на основаването му. 

Кодексът е и съкровищница на информация за културата и всекидневието на ацтеките. Той включва удивителен набор от подробни илюстрации на тяхното облекло, храна, музикални принадлежности, игри и доста други. Тези ярки илюстрации оферират скъпи сведения за материалната просвета на ацтеките и ни оказват помощ да разберем по-добре метода им на живот. В прочут смисъл този документ е като взор към един ден от живота на ацтекския жител.  

Накрая, кодексът съдържа и комплицирани описания на религиозните вярвания и практики на ацтеките. Тези записи могат да ни оказват помощ да разберем по-добре религиите и традициите, които са били толкоз скъпи на ацтеките. Илюстрациите в Кодекса Мендоса са в действителност хипнотизиращи, защото дават живо и комплицирано изображение на живота, религията и културата на ацтеките, което е очарователна комбинация от европейски и ацтекски изобразителни знаци.

Като цяло Кодекс Мендоса е значим исторически документ, който предлага вълнуващ взор към цивилизацията на ацтеките и оказва помощ на историците да схванат по-добре народа на ацтеките и неговото неповторимо място в историята.

" We are all equal! " Where is our reparations for thousands of years of civilization and all knowledge given for others just to run to our nations because they can't regulate breeding?

The nazi going to kill you all.. Both left & right. You set us all up. Aztec Codex Mendoza
— Christopher Alucard (@999lightbringer)
Както към този момент споменахме, Кодекс Мендоса е разграничен на три неповторими елементи.

В първата част на кодекса се разказва произходът на ацтеките и техният величествен напредък към властта. Авторите описват няколко епични истории за това по какъв начин ацтеките превземат прилежащите племена и подписват съюзи, откакто идват в долината на Мексико през XIII в. 

Генеалогията на доста ацтекски владетели, като се стартира от именитата фигура на Хуицилопочтли и се стигне до Моктесума II, също е разказана в този раздел с изтънчени детайлности. В този първи раздел са маркирани и значими исторически събития, като основаването на столицата на ацтеките Теночтитлан и построяването на няколко значими храма и други здания.

Вторият раздел на кодекса, също толкоз занимателен, колкото и първият, съставлява подробен доклад на даренията, плащани на империята на ацтеките от другите райони и нации под неин надзор. Всеки район е съпроводен от фотография и изложение на платения налог, както и от етническата група, която го е платила. 

Този раздел дава визия за стопанската система на империята на ацтеките, както и за част от културното и географското многообразие на районите под контрола на ацтеките. Той също по този начин ни споделя малко повече за връзките, които ацтеките са имали със прилежащите райони. 

Третият раздел на кодекса е отдаден на религиозните вярвания и практики на ацтеките . Той включва обстоен календар на ацтеките, както и описания на религиозните церемонии и ритуали, които те постоянно са провеждали. Също по този начин се разисква ролята на жреците в ацтекското общество, другите божества, на които са се покланяли, и някои от жертвите и приношенията, които са правени на тези божества. 

Илюстрациите в този раздел са удостоверение за живото въображение на ацтеките и дават скъп взор към техните религиозни вярвания. С тези три подробни раздела Кодексът Мендоса предлага непостижим взор към завладяващия свят на ацтеките.

Кодекс Мендоса е спираща дъха капсула на времето, която разкрива тайните на една от най-интригуващите цивилизации от предишното. Смята се, че е един от най-важните първоизточници за проучване на цивилизацията на ацтеките, а цената му е приета в международен мащаб, защото е разгласен за документ на международното културно завещание от ЮНЕСКО. 

Този превъзходен ръкопис е оказал помощ на историците да схванат по-добре народа на ацтеките и неговото място в историята, което трансформира Кодекс Мендоса в главен документ за тези, които желаят да изследват чудесата на предишното.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР