Иск за обезщетение от 300 000 лева внесе в болница

...
Иск за обезщетение от 300 000 лева внесе в болница
Коментари Харесай

Ще се стигне ли до съд при определянето на обезщетенията за разменените бебета?

Иск за обезщетение от 300 000 лв. внесе в болница " Шейново " юристът на едно от фамилиите с разменените бебета. Целта на този акт е въпросът да се позволи с извънсъдебно съглашение. Тъй като лечебното заведение е под шапката на Столичната община, парите би трябвало да бъдат гласувани от общинския съвет на София. И двете фамилии упорстват за обезщетение в подобен размер, само че досега иск в болничното заведение е импортиран единствено от юриста на едното семейство.

Адвокатът на болничното заведение счита желае за прекомерно висок и по думите на Вили Костадинова претенцията не кореспондира със правосъдната процедура и с компенсациите, които се присъждат от съда в много по-тежки случаи. Утре ще има съвет на шефовете в болничното заведение, където ще бъде разискван въпросът и да бъде придвижен към принципала на болница " Шейново " - Столична община и надлежно към Столичния общински съвет.

Все още не може да кажем каква сума е подготвена да изплати болничното заведение. Адвокатът, внесъл желае в болничното заведение, съобщи, че ще изчака отговор до 10 дни, а в случай че не го получи, ще заведе желае и в съда. Според юриста на болничното заведение е прекомерно евентуално въпросът да бъде решен точно там.

Съдебната процедура ще бъде взета под внимание при преценката на болничното заведение за компенсациите към двете наранени фамилии. Макар досега да не е прочут тъкмо подобен случай, има солидна процедура по искове за компенсации за неимуществени вреди, означи юристът на болница " Шейново ".

" Например, при положение на гибел на дете компенсациите за неимуществени вреди варират сред 150 и 200 000 лв., което е оптималният размер, присъждан досега. В съответната догадка се претендират неимуществени вреди, а неимуществените вреди компенсират претърпяната болежка, страдалчество, стрес от потърпевшото лице. Съгласно настоящото българско законодателство компенсацията за неимуществени вреди няма санкционен темперамент. Т.е. той не извършва наказателна функционалност, която да стимулира по-голям размер на компенсацията ", разяснява Вили Костадинова, юрист на Втора САГБАЛ " Шейново ".

Според ръководителя на Столичния общински съвет Георги Георгиев точно съдът би трябвало да реши дали и какво обезщетение би трябвало да бъде изплатено. Затова ще изчакат да завърши следствието, а по-късно и правосъдното решение.

" Обезщетенията са за сметка на комерсиалното сдружение, само че отново споделям, с цел да се стигне до обезщетение, техния размер следва един дълъг правосъден развой, който предстои на доказване, защото към този момент загатнах, няма справедлив измерител, още по-малко финансов на страданията на хората ", сподели доктор Антон Койчев, ръководител на здравната комисия в СОС.

Тодор Мангъров, юрист на едното от фамилиите счита, че желаното обезщетение е толкоз високо, защото се касае за обезщетение освен за майката, която е засегната най-вече, само че и за останалите хора от фамилията.

" Да отнемеш едно дете от майката е нещо доста тежко. Тук не става дума за гибел обаче. Все отново тя това дете го е гледала 4 месеца, грижила се е за него, считала го е за свое и в този момент внезапно го губи, губи го вечно. Това в действителност в тази връзка може да се преглежда като една дребна гибел ".

По наблюдения на юрист Мангъров двете майки не са се виждали след деня на размяната, само че е уверен, че не таят злост една към друга.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР