Иск за 168 млн долара е завел бизнесменът от арабски

...
Иск за 168 млн долара е завел бизнесменът от арабски
Коментари Харесай

Считаният за контрабандист Салам Фарадж съди Делян Пеевски в Париж за $168 млн

Иск за 168 млн $ е завел предприемачът от арабски генезис Салам Кадер Фарадж против Делян Пеевски в Парижкия трибунал. Претенциите на Фарадж са свързани с „ Булгартабак “, заяви "Фрог нюз ".
Преди време банкерът Цветан Василев в изявление декларира, че съгласно него Пеевски е преотстъпил част от „ Булгартабак “ на Салам Кадер Фарадж, който е главният дилър на тютюневи произведения в Близкия изток. Василев счита още, че Пеевски е „ превел на Фарадж над 150 млн. $ “, дължими отпреди, само че към момента „ виси “ с огромна сума.Името на Фарадж е и в отчетите на турските секрети служби за контрабандата на цигари от „ Булгартабак “ през Ирак и Сирия в Турци.
Все по-ясно стява, че по докумети Пеевски не е притежател на „ Булгартабак “. Съществуват документи, които сочат, че действителен притежател е майката на Делян – Ирена Кръстева. Известно е също, че част от задълженията на кредитори на „ Булгартабак “ били купени от TGI Middle East - компания от Дубай, която е считана за част от веригата по контрабандния експорт на цигари през Кюрдистан за Турция.
Съвсем наскоро главната работеща мощ на тогавашния солиден холдинг „ Булгартабак “ – пловдивската компания за цигарени опаковки и филтри ”Юрий Гагарин”, бе извадена от структурите на холдинга. При това на смешна цена. По остаряла и отработена скица на модела КОЙ собствеността на компанията е трансферирана на записаната в Обединените арабски емирства офшорка Quarta LLC, само че не непосредствено. За задачата е осъществена продажба на контролния пакет акции на мажоритарния притежател на "Юрий Гагарин " "Баранко ". От страна на продавача в тази ситуация е дъщерното сдружение на "Булгартабак холдинг " - "Благоевград БТ ".
Въпреки, че става въпрос за обществени сдружения, в началото цената не беше оповестена. Frognews.bg разполага с документ, съгласно който 66% от акциите на „ Баранко “ са оценени на 4 932 000 лева Дружеството пък е най-големият акционер в „ Юрий Гагарин “ и управлява 49% от акциите на компанията, с което на процедура цената за придобиване на контрола както на „ Баранко “, по този начин и на „ Юрий Гагарин “ е 4 932 000 лева Сумата е меко казано странна, защото единствено за едно деветмесечие на 2017 година чистата облага на „ Юрий Гагарин “ доближава 4.6 млн. лева, а приходите са в размер на 96 млн. лева или растеж от 9% по отношение на миналата година. Едва ли някой ще се изненада, че Quarta LLC е записана единствено две седмици преди договорката с "Благоевград БТ " на името на пакистанския жител Ризван Анвар Абаши, оповестява capital.bg.
Според осведомени договорката се прави поради Салам Кадер Фарадж, на който Пеевски дължи милиони.
Всичко това се случва, както нормално, пред погледа и бездействието на българските финансови регулаторни органи и прокуратура.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР