Ирминден (или още: Йеремия, Еремия, Зъмски ден, Ирима) се празнува

...
Ирминден (или още: Йеремия, Еремия, Зъмски ден, Ирима) се празнува
Коментари Харесай

1 май - Ирминден

Ирминден (или още: Йеремия, Еремия, Зъмски ден, Ирима) се чества в чест на змиите и гущерите и на него се извършват обреди, целящи пропъждането им и предпазването от тях. В националните показа змиите излизат от дупките си на Свети Четиридесет мъченици или на Благовещение, а на йеремия излиза техният цар. На този ден се правят няколко обреда: пъдене на змиите; прегазване чирепните; палене на огньове. Старите хора имат вяра, че който работи на полето в този ден, ще бъде ухапан от змия през лятото.

Пъденето на змиите не се прави на самия ден, а вечерта преди него и е сходно на това, което се прави против Благовещение (Благовец). Момиче или жена взима машата и ръжена и като подвига звук (дрънка) с тях, обикаля цялата къща и двора. В същото време изрича заклинания или заричания:

Бягайте, змии и гушчерици!
Я я арамията зад вратата
Къа ви а сече главата
Къа ви а фърли у барата.

Бягай, бягай гъдурийо!
Ето ти я Еремия,
Ке ти мотат черевата
Со стоманено мотоило

В Западна България палят огньове, прескачат ги и като подвигат доста звук изричат същите думи.

Друг бит, който се извършва на този празник е прегазване подници (глинен съд за печене на хляб). Представляват кръгли глинени плоски съдове, с диаметър към 60 см и дебелина на дъното 4-5 см, увит нагоре по ръба в края, сходно на тепсия.

Още в ранни зори момите, накичени с лепка (вид трева) по главите, отиват да копаят пръст. Тази пръст (глина) събират на едно място и всеки се изрежда да я гази. Вярва се, че подницата има магическа мощ и всеки, който гази глината, от която тя се прави, ще се защищити от захапване на змия.

На места, с цел да пропъдят змиите, запушват дупките в стените с парцали или тор, запалени от накладения сутринта огън.

В някои региони този ден се чества особено от бременните и още неродили дами, с цел да бъдат непокътнати при раждане и децата им да не се разболеят от йеремия – болест, породена от разнообразни зли сили.

В Южна България се тачи за предотвратяване от градушка и гръм.

За настойник се счита св. Йеремия – юдейски оракул. Той предсказва, че Йерусалим ще бъде превзет от Навуходоносор, а народът му ще бъде разпръснат по света. Предрича още, че Бог ще изпрати своя наследник и правоприемник на Земята.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР