Ирландците честват Деня на Свети Патрик. Светецът е приет за

...
Ирландците честват Деня на Свети Патрик. Светецът е приет за
Коментари Харесай

Ирландците честват Деня на Свети Патрик



Ирландците празнуват Деня на Свети Патрик. Светецът е признат за настойник на страната и на всички ирландци по света.

По традиция на този ден ирландците се обличат в зелено. Смята се, че Свети Патрик, който покръстил ирландците през 5-и век, им обяснявал Троицата посредством детелината и от този момент тя е знак на страната.

Известно, че светецът е роден във Англия по време на римските нашествия в богато римо-британско семейство. Баща му е бил дякон, а дядо му – духовник в християнската черква. Когато е на 16 година, е похитен от ирландски нашественици и трансфорат в плебей в Ирландия. Смята се, че е бил държан някъде на западния бряг на Ирландия, най-вероятно в Майо, само че точното място не е известно.

В своята изповед споделя, че Господ се е явил в съня му и му е споделил да избяга от пленничеството, като стигне до брега, където да се качи на транспортен съд, който да го върне назад във Англия. След завръщането си се причислява към църквата в Оксер в Галия и става духовник. През 432 година още веднъж е извикан да се завърне в Ирландия, само че този път като свещеник, с цел да откаже ирландците от езичеството и да ги покръсти.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР