Ирландски вълкодав (на англ. Irish Wolfhound) е най-високото куче в

...
Ирландски вълкодав (на англ. Irish Wolfhound) е най-високото куче в
Коментари Харесай

Най-едрото и най-бързото куче

Ирландски вълкодав (на англ. Irish Wolfhound) е най-високото куче в света. Това е освен доста антична порода (датира в Ирландия още към 4.век), само че и най-едрата порода в света – доближава до 100 см. Кучето колос обаче е мирен и добър по душа. В предишното е бил употребен да пази хората от вълци, откъдето идва и името му, само че в действителност е извънредно добродушно и обичливо куче. Породата е неагресивна, със изгубен ловджийски инстинкт, заради което не е подобаваща за защита, тъй като не лае и не предизвестява за врагове. Изисква свободно време и грижи, специфичен режим на хранене и придвижване.

Хрътката е най-бързата порода кучета в света. Хрътките се употребяват основно като ловни кучета, отглеждат се и за надпревари по надпреварване. Те са интелигентни кучета, които се привързват към притежателите си. Тези животни се подлагат на особено образование и могат да доближат до скорост от 80 км/ч., което ги трансформира в най-бързите кучета, даже освен това – те са най-бързите сухоземни животни след гепардите. Любопитно е, че до момента в който останалите кучета преследват плячката си чрез обонянието си, хрътките разчитат главно на зрението си.

Във вярванията на народа: за разлика от другите кучета хрътката се смята за нечисто животно, само че за сметка на това защищава от неприятни очи и носи благоденствие и шанс на своя собственик.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР