Ирина Баткова пише, рисува, открива и подкрепя таланти. Тя е

...
Ирина Баткова пише, рисува, открива и подкрепя таланти. Тя е
Коментари Харесай

20 въпроса: Ирина Баткова

Ирина Баткова написа, рисува, открива и поддържа гении. Тя е куратор на определения с конкурс план " Ето къде си " на Михаил Михайлов, с който България се показва на 59-то Венецианско биенале (23 април - 27 ноември 2022 г.)

Завършила е българска лингвистика и културология, била е организатор в СГХГ, шеф на изложба " Шипка " 6, шеф на изложба " Витоша ", създател на изложбената стратегия на Плюс 359, където е курирала и лични планове. Работи като съветник в региона на българското изобразително изкуство, нейна е платформата Art Project Depot. В момента фокусът й е върху, чието първо издание беше показано предходната година в САМСИ. Малко известна детайлност е, че Ирина Баткова е била част от ранния екип на българската редакция на радио " Свободна Европа ".

Има няколко независими изложения. Публикуваните й книги включват стихосбирките " Обърнатите катедрали " (1991) и " Рунически знаци " (1996), детската " брошура с измислици и дорисувки " " Лунната мастилница " (2006), сборникът с лирика " 46 " (2008, редактор Миглена Николчина). Илюстрирала е сама всичките си книги.

Живее сред София и Истанбул.
Реклама Като какъв човек се определяте?
Като човек, който си слага провокации и търси решения.
Нещото, в което вярвате безусловно?
Вярвам в силата на изобретателната сила. Вярвам в детската близост на усещането. Едно от най-прекрасните ми прекарвания беше да виждам едно от изданията на Венецианското биенале дружно с шестгодишните близнаци на моя другарка. Те следиха като безспорни експерти - не задаваха въпроси какво е това или за какво е направено по този метод, а напряко проучиха и обясняваха. Едно дете може да зададе доста непредвидена позиция и да ни напомни какъв брой е значимо да не губим любознанието си към света.
Любимият ви миг от деня?
Нямам никаква рутина в всекидневието си и държа на това. Понякога ставам съвсем през нощта с някаква съответна мисъл и сядам да пиша. Когато пътувам, обичам рано заран да вървя и да уча на мира местата, на които попадам. В същото време обичам да заставам на някой див плаж, до момента в който стане мрачно и слънцето от дълго време е залязло. Радвам се, че имам другари, с които мога да споделям всичко това.
Най-голямото предизвикателство във вашата работа?
Да върша комплицираните вътрешни връзки сред облик и дума. Да откривам връзки на доверие и схващане с най-различни хора, с които би трябвало да реализираме оптимално добър резултат в плановете, по които работим дружно. Да провеждам работата в подготовката на една галерия по този начин, че всеки един от екипа да може да изяви изобретателния си капацитет по най-хубавия метод и това да бъде видяно и прието.
Реклама Как бихте обяснили това, което вършиме, на едно 5-годишно дете?
Никога не съм разговаряла с дете, в това число и с моето лично, снизходително, с концепцията, че би трябвало да споделям опит и да го напътвам. Децата не стопират да ме удивляват. Обичам да ревизирам по какъв начин работят изложбите, които върша, през техните очи. Идеята да изяснявам в никакъв случай не ми е допадала. Предпочитам диалозите, в които се обменят отзиви, мисли и хрумвания. В един огромен план, който върших предходната година в САМСИ, присъстваше една работа на Михаил Михайлов - квадратна кутия, която беше сложена върху въртящ се фундамент. Абсурдното название на работата " Кръгли квадрати " в действителност е разумно, в случай че работата не е статична, а се върти. И от многочислената аудитория на откриването единственият, който се сети да завърти работата, беше едно доста малко момченце. Успяхме да го заснемем по какъв начин концентрирано я разучава, защото постаментът не се вижда, и в един миг стартира да я върти. В такива моменти осъзнаваш по какъв начин си почнал един разговор и най-различни хора, дребни и огромни се включват в него - всеки по собствен неповторим метод.
Как си почивате?
Обичам да пътувам, да се движа и нормално, където и да отида, се виждам с другари, с които ми е забавно да беседвам. Общувам с доста художници от разнообразни страни, тъй че работата и почивката много постоянно се смесват. Сега си мисля, че с цел да си умря, преди да стартира нещо ново, ми е належащо да сменя пейзажа, града, страната, да видя хора, с които нямам опция да се срещам доста постоянно, да обикаляме изложения и арт фестивали. Всичко това дава нова сила.
Какво ви зарежда?
Общуването и обменът на хрумвания. Когато върша изследвания по избрани тематики, попадам на разнообразни книги, публикации, разбори. Когато работя нещо, съответно обвързвано с образните изкуства, и някакъв метафизичен откъс, от напълно друго поле на познанието, внезапно се появява, сякаш е написан да облече с думи някаква визия - тогава чувството е ужасно.
Какво ви разсмива?
Последният път, когато доста се смях, беше дружно с Михаил, до момента в който работехме по Българския павилион на биеналето. Тъй като създавахме неуместен свят, започнахме да си измисляме и някакви неуместни обстановки, свързани с него. И даже да ги разиграваме. Беше в действителност смешно.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Икономика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама Какво ви натъжава?
Гледките на беззащитност.
Какво ви вбесява?
Безсилието. Невъзможността да реагираш съответно на незаслужена неправда. А това е част от всекидневието на света, в който живеем. Политическата надменност и непросветеност и прекомерно лимитираните ни благоприятни условия като гласоподаватели да се защитим от тези, на които даваме власт да вземат решение бъдещето ни.
Личност, на която се възхищавате?
Харесвам доста и разнообразни хора, само че в никакъв случай не съм се възхищавала единствено на един избран човек, тъй като има толкоз доста полета на човешка активност и персони, които вършат невероятни неща.
Кое свое качество харесвате най-вече?
Не съм сигурна. Може би имам положителни информационни умения, които са ми помогнали да основа страхотна връзка със сина си и доста разгадавам на неговото мнение за това, което върша.
Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама А кое по никакъв начин не харесвате и бихте желали да измененията?
Мисля, че непрекъснато се трансформирам - виждам да не дублирам едни и същи неточности.
Каква суперсила бихте желали да притежавате?
Никога не съм мислила в подобен проект.

Възхищавам се на хората, които трансформират света с елементарните си човешки сили.
Последният подарък, който направихте/получихте?
Материални дарове сякаш си разменяме от самото начало и не съм сигурна дали запаметявам тъкмо какво съм получила и подарила. Но си припомням един превъзходен подарък за последния ми рожден ден - една другарка ми подари престой в една прелестна къща с забавни хора. От своя страна и аз се пробвам да отгатна какво би било значимо за хората към мен, с цел да правя подарък неща, на които в действителност ще се зарадват.
Израз или дума, която употребявате прекалено?
Когато пиша, непрекъснато шетам текстовете от такива думи. И тогава си давам сметка какъв брой съответно и мощно бихме се изразявали без всички думи, които се появяват в резултат на страстите, които влагаме във вербалното другарство.
Къде бихте желали да живеете?
Бях уверена, че желая да пребивавам на остров, само че откакто прекарах доста време там, към този момент не съм по този начин сигурна. Но ще бъде отлично да е покрай вода.
Коя е последната книга, която прочетохте?
" Що е " на Джорджо Агамбен. Което ме накара незабавно да стартира да чета още веднъж превъзходната " Идеята за прозаичност " на същия създател.
Най-интересното място, на което сте били?
Не знам по какъв метод бих определила едно място като най-интересно. Възприемането на обещано място е обвързвано с доста чувства освен с физическите характерности на самото място. Затова не си припомням в миналото да съм определяла обещано място като най забавното, на което съм била. Като чувство си припомням едно ужасно прекарване из Съединени американски щати с кола, спане по диви къмпинги измежду невероятна природа и 10 дни бродене по пътеките на Сиера Невада до високопланински езера, където за първи път в живота си лових риба, и то по нужда, тъй като храната ни съвсем беше свършила.
Мото или откъс, непосредствен до философията ви за живота?
Скоро си мислех, че от време на време се сещам за сходни цитати в избрани обстановки. Но не се разпознавам с някакво съответно мото или откъс, тъй като действителността непрекъснато ни сервира непредвидени изненади. Вярвам, че би трябвало да сме съответни на динамичността на живота и да бъдем подготвени за предизвикването да се надигнем пред нещо ново, което към момента не сме претърпели и да намерим мястото му в нашата система от показа и настройки към света.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР