Иран твърди, че няма да има ограничения върху достъпа до парите, освободени при размяната на затворници в САЩ

...
Иранското външно министерство твърди, че няма да бъдат наложени ограничения
Коментари Харесай

Иранското външно министерство твърди, че няма да бъдат наложени ограничения върху замразените активи, освободени на Техеран след политически обвинено споразумение с администрацията на Байдън, което ще види как петима затворени американски граждани се завръщат у дома в замяна на иранския режим да получи достъп до милиарди долари.

„Процесът на освобождаване на милиарди долари от активите на Ислямска република Иран, които бяха незаконно иззети в Южна Корея от Съединените щати в продължение на няколко години, започна", се казва в изявление на иранското външно министерство. „Решението за това как да се използват тези размразени ресурси и финансови активи е на Ислямска република Иран.“

Това твърдение е в противоречие с коментарите на Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност, който каза CBS News в четвъртък, че Иран "ще може да използва тези пари само за хуманитарни цели."

социалните медии публикуват, че САЩ ще освободят няколко ирански затворници като част от размяната.

Кърби каза, че продължават преговорите за връщането на петимата американци у дома.

„Ние сме само на първата стъпка, за да ги измъкнем от затвора. Така че искам да внимавам как много говорим за това, но мисля, че тук е имало някакво недоразумение. Това не е въпрос на откуп, а не облекчаване на санкции. Няма намесени долари на данъкоплатците в САЩ", каза Кърби.

Източник, запознат с сделка каза пред CBS News, че за тази първа стъпка Иран не получава нищо.

„Имаме много добра причина да изискваме, че ако искаме да се съгласим с процес на завръщане на американците, няма да оставяме нашите хора да седят в затвора Evin през този период“, каза източникът.

Затворниците от САЩ, участващи в споразумението, включват Сиамак Намази, който е държан в Иран от близо осем години; Емад Шарги, жител на Вашингтон, окръг Колумбия; и Морад Тахбаз, гражданин на САЩ и Великобритания.

Другите двама замесени американци желаят да останат неидентифицирани, казаха Белият дом и Държавният департамент.

Източник, запознат със сделката, каза пред CBS News, че тя ще се счита за завършена, след като американците завръщане на територията на САЩ, което може да се случи най-скоро през септември, въпреки че източникът призна, че дипломацията е много чувствителна и зависи от това дали Иран ще завърши процеса.

Съгласно условията на споразумението около 6 милиарда долара замразени ирански активи ще бъдат прехвърлени в банкова сметка в трета държава през следващите седмици и след това Иран ще получи достъп до тях.

Длъжностни лица в две западни съюзнически страни казаха на CBS News, че Катар ще бъде страната, която ще държи тези средства в сметки с ограничен достъп.

САЩ не премахват никакви санкции и не дават пари на американски данъкоплатци на Техеран, настоя запознат източник. Източникът каза, че всички трансфери на средства ще бъдат внимателно наблюдавани от Министерството на финансите на САЩ, за да се гарантира, че те спазват съществуващите санкции и че ограничените средства се използват за търговски цели, които са разрешени.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР