Иранският военен кораб Алборз навлезе в Червено море през стратегическия

...
Иранският военен кораб Алборз навлезе в Червено море през стратегическия
Коментари Харесай

Ирански разрушител навлезе в Червено море

Иранският боен транспортен съд " Алборз " навлезе в Червено море през стратегическия пролив Баб ал Мандеб.

" Разрушителят " Алборз " навлезе в Червено море като мина през Баб ал Мандеб, воден път в южния завършек на Червено море, свързващ се с Аденския залив в Индийския океан ", съобщи държавната организация " Тасним ".



Военноморският флот на Иран оперира в региона " за обезпечаване на морски пътища, отбиване на пирати, наред с други цели от 2009 година ", се споделя в известието.

В началото на декември Съединените щати сътвориха многонационална военноморска оперативна група за Червено море след вълна от ракетни и безпилотни офанзиви от йеменските бунтовници хуси, свързани с Иран, против търговски кораби, което накара корабните компании да спрат прекосяването през региона.



Хусите споделят, че офанзивите са били в символ на взаимност с палестинците в опустошената от войната Ивица Газа, където Израел се бори с бойците на " Хамас ".

Според Международната камара по мореплаване 12% от международната търговия минава през Червено море, което обезпечава директен път около Африка през Суецкия канал.

На 31 декември хеликоптери на Военноморски сили на Съединени американски щати стреляха по група хуси, опитващи се да се качат на товарен транспортен съд край Йемен, като бунтовниците оповестиха за 10 убити или изчезнали бойци.

Регионалното напрежение набъбна след началото на войната сред Израел и " Хамас " на 7 октомври.

Британският министър на защитата Грант Шапс сподели, че Англия е " подготвена да предприеме директни дейности " против хусите, " с цел да възпре заканите за свободата на корабоплаването в Червено море ".

Британският външен министър Дейвид Камерън беседва по-рано с иранския си сътрудник Хосейн Амир-Абдолахян за напрежението в Червено море.

„ Изясних, че Иран споделя отговорността за предотвратяването на тези офанзиви “, сподели той в обществените медии, отбелязвайки „ дългогодишната поддръжка “ на Техеран за хусите.

Абдолахян разкритикува " двойните стандарти " на някои западни страни, съгласно изказване на иранското външно министерство, заявявайки, че " не може да се разреши на израелския режим да подпали района " с войната в Газа.

По-рано Съединените щати упрекнаха Иран, че е " надълбоко забъркан " в офанзивите на хусите.

Иран отхвърли сходни обвинявания, заявявайки, че бунтовниците хуси са работили сами.

През 2021 година " Алборз " отблъсна пиратска офанзива против два петролни танкера в Аденския залив.

А през 2015 година това беше един от двата ирански военни кораба, изпратени до пролива, " с цел да обезпечат сигурността на комерсиалните кораби ", което по това време се разглеждаше като знак за напрежение със Саудитска Арабия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР