Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф поиска от Европейския съюз

...
Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф поиска от Европейския съюз
Коментари Харесай

Иран: Европа да координира връщането на Техеран и Вашингтон в ядреното споразумение

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф изиска от Европейския съюз да координира синхронизираното завръщане на Вашингтон и Техран към съглашението за иранската ядрeна стратегия, оповестява БНР.

Новият американски президент Джо Байдън изрази поддръжка за наново присъединяване на американската страна в договорката, откакто предшественикът му Доналд Тръмп изтегли страната от нея. Байдън обаче упорства първо Иран да стартира да извършва изцяло уговорките си и да анулира ограниченията в символ на митинг против решението на Тръмп.

В изявление за Си Ен Ен Мохамад Джавад Зариф сподели, че висшият представител на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел би трябвало да играе ролята на координатор и да очертае дейностите, които Вашингтон и Техеран би трябвало да подхващат за връщане към съглашението:

"Съществува механизъм за синхронизиране или съгласуване на нужните дейности. В нуклеарното съглашение това е взаимната комисия. Тя има координатор - преди беше Федерика Могерини, а в този момент е Жозеп Борел. Той може да влезе в тази си роля и да бъде един тип хореограф на дейностите, които Съединените щати и Иран би трябвало да подхващат. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР