Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан каза днес пред държавната

...
Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан каза днес пред държавната
Коментари Харесай

САЩ отрекоха да са постигнали сделка с Иран за размяна на затворници

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан сподели през днешния ден пред държавната телевизия, че Иран и Съединени американски щати са постигнали договорка за замяна на пандизчии, само че Белият дом отхвърли тази информация като я назова " подправена ", съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Що се отнася до въпроса за замяна на пандизчии сред Иран и Съединени американски щати, постигнахме съглашение през последните дни ,

и в случай че всичко мине добре от страна на Съединени американски щати, считам, че ще станем очевидци на замяна на пандизчии в близко време ", сподели по-рано през днешния ден Абдолахиан.

" От наша страна всичко е готово, до момента в който Съединени американски щати сега работят по окончателната техническа съгласуваност ", добави министърът.

Служител на Белия дом отхвърли достоверността на изказването на Абдолахиан за договорката за замяна на пандизчии

и добави, че Съединени американски щати са ангажирани с освобождението на американците, държани в ирански затвори.

" Твърденията на ирански представители ,

че сме постигнали договорка за освобождението на американски жители, непозволено арестувани в Иран, не дават отговор на истината ", сподели представител на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

Един от няколкото американци, държани в затвор в Иран, е Сиамак Намази ,

предприемач с двойно американско и иранско поданство, който бе наказан през 2016 година на 10 години затвор за шпионаж и съдействие с американското държавно управление.

Друг пандизчия, Емад Шарги, американски предприемач с ирански генезис

беше задържан през 2018 година, до момента в който работеше за капиталова компания, и също попадна в пандиза в Иран. Още един американски пандизчия в Иран е природозащитникът Морад Тахбаз, който има и английско поданство.

Ирански източници споделиха за Ройтерс, че две страни от Близкия изток са посредничели

за серия от непреки договаряния сред Техеран и Вашингтон по въпроса за освобождение на пандизчиите.

От години Иран се стреми да реализира освобождението на повече от дузина иранци ,

намиращи се в американски затвори, в това число седем души с двойно иранско и американско поданство, двама иранци с позволение за непрекъснато престояване в Съединени американски щати и четирима ирански жители, които нямат статут на законно пребиваващи в страната, показва Ройтерс.

Ислямската република, която държи в пандиза десетки иранци

с двойно поданство и чужденци, е упреквана от правозащитници, че ги арестува, с цел да издейства отстъпки от други страни - нещо, което Иран отхвърля, отбелязва Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР