Иранският риал регистрира нов рекордно нисък курс с още 15%

...
Иранският риал регистрира нов рекордно нисък курс с още 15%
Коментари Харесай

Иранският риал с нов рекорден спад към долара

Иранският риал записва нов рекордно невисок курс с още 15% по отношение на $ макар напъните на централната банка на Техеран да контролира процесите. Днес един щатски $ се обменяше за 128 500 риала, заяви Bonbast.com.
Поредният срив последва изказване на гуверньора на централната бланка Абдолнасер Хемати в събота, който разгласи стягане на рестриктивните мерки за разпределение на валутните запаси.
" Хемати съобщи, че желае да бъде доста по-внимателен при разпределянето на задгранични валути на държавни лихвени проценти, което алармира за евентуален дефицит на твърда валута ", сподели журналистът Мазиар Мотамеди пред Агенция Франс Прес.
Риалът е изгубил 70% от цената си през миналата година, основно заради засилената неприязън от Съединени американски щати и отдръпването на Вашингтон от нуклеарната договорка през май.
Официалните изказвания не реализираха усмиряване на пазарите.
Хемати пое поста през август, откакто неговият предходник беше уволнен.
Централната банка слага непоколебим надзор върху това какъв брой валута се изпомпва в системата и даде специфичен държавен обменен курс от 42 000 на някои вносители, като да вземем за пример тези, които купуват съществени артикули като медикаменти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР