Иранският ракетен удар по цели в Северен Ирак предизвика необичаен

...
Иранският ракетен удар по цели в Северен Ирак предизвика необичаен
Коментари Харесай

Ракетен удар на Иран предизвиква спор с Ирак

Иранският ракетен удар по цели в Северен Ирак провокира необикновен спор сред прилежащите съдружници във вторник, като Багдад отзова своя народен представител в символ на митинг, а Техеран настоя, че офанзивата е имала за цел да възпре заканите от израелски шпиони , оповестява „ Агенция Ройтерс “.

Иранската революционна армия удари това, което те нарекоха израелски шпионски център в полуавтономния район Кюрдистан в Ирак, оповестиха иранските медии късно в понеделник, до момента в който елитните сили споделиха, че са нанесли удари и в Сирия против Ислямска страна. Ударът наподобява евентуално ще задълбочи терзанията за утежняване на неустойчивостта в Близкия изток , откогато войната сред Израел и Хамас стартира на 7 октомври, като съдружниците на Иран също се намесиха в борбата от Ливан, Сирия, Ирак и Йемен.

Освен това има опасения, че Ирак може още веднъж да се трансформира в територия на районен спор след поредност от удари на Съединени американски щати против свързани с Иран военни групи , които също са част от формалните сили за сигурност на Ирак. Тези удари пристигнаха в отговор на десетки офанзиви против американски сили в района, осъществени от 7 октомври.

Гвардията посочи, че нападението в понеделник , първият директен боен удар над Иран в района, се среща с войната в Газа , е в отговор на израелските „ зверства “ против няколко от неговите командири и тези на съюзническите сили на Иран в Близкия изток от началото на спора.

В знак на митинг против стачката Ирак отзовава пратеника си от Техеран и привиква иранския шарже д’афер в Багдад, като външно министерство съобщи, че Багдад ще предприеме всички правни стъпки против това, което назова нарушаване на суверенитета .

Ударите против жилищен регион покрай консулството на Съединени американски щати в столицата на Кюрдистан Ербил бяха наказани от иракския кюрдски министър председател Масрур Барзани като „ закононарушение против кюрдския народ “ , при което минимум четирима жители бяха убити и шестма ранени. Говорейки в коридорите на Световния стопански конгрес (СИФ) в Давос след офанзивата, Барзани също по този начин акцентира, че иранските изказвания за израелската база за шпионаж са неоснователни.

Израелските държавни чиновници не могат да открият за коментар.

Мултимилионерът кюрдски предприемач Пешрау Дизайе и няколко членове на фамилията му са измежду починалите, убити, когато минимум една ракета се разруши в дома им, споделиха иракски източници за сигурност и медицински източници.

Защитавайки офанзивата, представителят на иранското външно министерство Насър Канаани сподели, че Техеран зачита суверенитета и цялата териториална територия на други страни, само че „ законното право на Иран е да възпира заканите за националната сигурност “ .

В допълнение към ударите в Кюрдистан, гвардейците споделиха, че са изстреляли няколко балистични ракети в Сирия и са унищожили причинителите на терористични интервенции в Иран, в това число Ислямска страна.

„ Безразсъдно “

Ислямската страна носи отговорност за две детонации в Иран този месец, при които починаха близо 100 души и бяха ранени десетки в мемориала на висшия пълководец Касем Солеймани. Гвардейците прецизираха, че офанзивите ще продължат до възмездие за последните капки кръв на мъчениците, като имаха поради убийствата на армията в Сирия последния месец, чийто членовете са служили като военните съветници.

Франция упрекна Иран в нарушаване на суверенитета на Ирак , а Вашингтон осъди офанзивите като ги назова безразсъдни, до момента в който американските чиновници обявиха, че не са били ударени уреди на Съединени американски щати и няма жертви от страната на Съединени американски щати.

Иран, който поддържа Хамас във войната му с Израел, упреква Съединени американски щати, че поддържа това, което назовава израелски закононарушения в Газа . Съединени американски щати от своя страна заеха страна и оповестиха, че поддържат Израел в акцията ѝ, само че показаха угриженост по отношение на броя на убитите палестински жители .

В предишното Иран е нанасял удари в региона на Кюрдистан в Ирак, заявявайки, че регионът се употребява като плацдарм за ирански сепаратистки групи, както и за сътрудници на неговия безжалостен зложелател Израел. Багдад се пробва да отговори на опасенията на Иран по отношение на сепаратистките групи в района, като реалокира някои членове като част от съглашението за сигурност, реализирано с Техеран през 2023 година

Три въоръжени дрона бяха свалени рано във вторник над летище Ербил, заяви службата за битка с тероризма в Иракски Кюрдистан. Никой не пое отговорността за случилото се. Група, наречена Ислямска опозиция в Ирак , сплотяваща група от иракски милиции, обвързвана с Иран, отговаряше за сходни предходни офанзиви.

Американските и интернационалните сили, основани в Ирак и Сирия, са с нараснала подготвеност на фона на десетки офанзиви , поети най-вече от Ислямската опозиция в Ирак , за поддръжката на Вашингтон за Израел във войната в Газа.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР