Иранският президент Хасан Рухани даде пресконференция в седалището на ООН

...
Иранският президент Хасан Рухани даде пресконференция в седалището на ООН
Коментари Харесай

Европа не успя да подготви навреме защитни мерки срещу американските санкции срещу Иран

Иранският президент Хасан Рухани даде конференция в седалището на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Рухани съобщи, че Иран е квалифициран да устои на какъвто и да е напън.

Още по тематиката
Съединени американски щати облекчават иранските наказания за 8 страни

Новите ограничения на Вашингтон против Техеран влизат в действие на 5 ноември
4 ное 2018
Световната търговия със първични материали - под непрекъсната опасност

Глобалният пазар е в сянката на разрастваща се комерсиална война
28 окт 2018
Съединени американски щати се пробват да обезпечат на съдружниците си опция на иранския нефт

Мерките идват малко преди да влязат в действие новите американски наказания против Техеран
24 сеп 2018 Американските наказания против Иран публично влязоха в действие, а по-късно през днешния ден Вашингтон ще разгласява лист с всички наранени ирански банки. Международният механизъм за банкови заплащания Swift също е застрашен със наказания. От информации на Reuters и Financial Times излиза наяве, че обсъжданият европейски механизъм за продължаваща търговия с Иран към момента не е подготвен. Заобикалянето на глобите потециално може да стартира от началото на 2019 година Президентът на Иран Хасан Рухани разгласи, че икономическият напън над Иран е неправилен и даде обещание персийската страна да продължи да продава нефт.

Санкциите идват

Това е вторият и към този момент финален рунд наказания, с който се възвръщат рестриктивните мерки, свързани с износа на нефт и енергийния бранш, корабостроенето и корабоплаването. Освен това задграничните финансови институции, които правят валутен продан с Иранската централна банка и поредност други банки от страната, ще подлежат на наказания.

Администрацията на Доналд Тръмп обаче си резервира правото да наложи още наказания. Според държавния секретар Май Помпео това са най-тежките наказания, налагани на Техеран до момента. Всеки, който продължи да търгува с ирански нефт или да прави транзакции през засегнатите ирански банки, може да загуби цялостен достъп до американския пазар и финансовата система на страната.

Целта на Съединени американски щати е да свие петролните доходи на иранското държавно управление до нула. Все отново облекчения бяха дадени на Китай, Индия, Южна Корея, Япония и Турция - най-големите вносители на ирански нефт - против обещания, че прогресивно ще понижават зависимостта си от Иран в бъдеще. Плащанията на въпросните страни към Иран ще минават през ескроу сметки във валутата на вносителя, тъй че Техеран да има лимитирана опция да се възползва от приходите.

Без облекчения за Swift

Едностранният метод на Съединени американски щати след напускането на иранската нуклеарна договорка през май тази година оказва напрежение върху трансатлантическото партньорство и интернационалните връзки на Съединени американски щати, споделя Дийтер Кемпф – водачът на BDI, най-голямото бизнес лоби в Германия.

Новините, че интернационалната система за заплащания Swift, основана в Белгия, също попада под глобите, имаха спомагателен дестабилизиращ резултат. Финансовият министър на Съединени американски щати Стивън Мнучин съобщи, че от американското държавно управление чакат Swift да приключи всичките си услуги към банките от глобения лист във допустимо най-краткия софтуерен период. Това слага Swift в изключително неуместна обстановка – допустимо е в случай че се съобрази с американските условия, да наруши правила на Европейската комисия.

Всеобхватността на американските наказания заплашва задгранични филантропични инициативи в персийската страна. Докато Мнучин съобщи, че ще има към момента неопределена институция, на която е позволено да приема помощи като финансиране за храна и медикаменти, неналичието на определяна не банка мощно заплашва съществуващите стратегии. Западните банки просто не биха рискували да правят интервенции даже с несанкционирани ирански банки заради рисковете, в случай че Съединени американски щати не утвърди категорично избрана институция.

Засега без европейски специфичен механизъм

Друга неприятна вест за европейските ползи в Иран идва от Брюксел, тъй като специфичният финансов механизъм, който би заобиколил американските наказания, не е подготвен. Според източници на Reuters, от Европейски Съюз са желали да имат готово институционално решение до 4 ноември, само че са срещнали усложнения в намирането на страна, която да приюти механизма. Според същите източници, заобикалянето на глобите ще е допустимо най-рано в първите месеци на 2019 година За задачата обаче е нужна и банка, която би рискувала загуба на достъп до американския финансов пазар.

Според данни на FT, финансовите министри на Европейски Съюз неофициално ще обсъдят избора на държава-приемник този вторник. Съществуват опасности за цялото начинание обаче, защото с изключение на финансовото министерство на Съединени американски щати, сигнал за нарушаване може да бъде подаден от голям брой ведомства. Вероятно това е и повода от Европейски Съюз да настояват, че имат проекти за това по какъв начин би работил механизмът, само че пък липсват действително претенденти за реализацията му. Въпреки това, чиновник на френското финансово министерство твърди пред FT, че по отношение на сложността и рисковете в европейското начинание, напредъкът по построяването на механизма е окуражителен, като се разискват няколко обещаващи разновидността.

Публична увереност против глобите

Президентът на Иран Хасан Рухани разгласи, че персийската страна няма да се огъне под икономическия напън на Съединени американски щати – напън, който Рухани разказа като безрезултатен. Според него Техеран ще продължи да продава нефт, с цел да " счупи " американските наказания, до момента в който остава в непрекъснати договаряния с останалите 5 страни, подписали нуклеарната договорка от 2015 година Президентът на Иран съобщи, че на Европейски Съюз е нужно още много време, с цел да дооформи решение, което би разрешило безвредни заплащания по търговски покупко-продажби сред съюза и Иран.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР