Иранският президент Хасан Рохани отхвърли идеята за промяна в ядрената

...
Иранският президент Хасан Рохани отхвърли идеята за промяна в ядрената
Коментари Харесай

Иран отхвърля всяка нова ядрена сделка

Иранският президент Хасан Рохани отхвърли концепцията за смяна в нуклеарната договорка със международните сили, откакто водачите на Съединени американски щати и Франция приканиха за нов контракт, обхващащ ракетната програмата на Техеран и районните интервенции.

" Вече имаме съглашение ", сподели Рохани в пламенна тирада, визирайки контракта, който ограничи иранската нуклеарна стратегия в подмяна на облекчение на глобите. „ Ако съглашението остане, то остава непроменено “, съобщи той в отговор на изказванията на френския президент Еманюел Макрон и неговия американски сътрудник Доналд Тръмп във Вашингтон, че ще бъде препоръчана нова договорка с по-строги ограничавания за Иран.

Тръмп назова съществуващото съглашение „ неуместно “ и " полуда ", макар европейските претенции към него да не се отдръпва. Той настоя за нови условия по договорката с иранската стратегия за балистични ракети и поддръжката за войнствени групи в Близкия изток.

Макрон сподели, че новата договорка би трябвало да включва съглашение за Сирия, където Иран поддържа президента Башар ал-Асад.

В Иран Рохани осмя Тръмп с думите: " Нямате опит в политиката, нито в правото, нито в интернационалните съглашения. Търговец, предприемач, строител на небостъргачи, по какъв начин бихте могъл да имате преценка в световните въпроси? "

Иран има поддръжката на всички останали страни по съглашението, съгласно които то прави своята работа. Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини настоя, че договорката би трябвало да бъде непокътната.

" Бъдещето ще покаже това, което би могло да се случи, само че има една съществуваща договорка, тя работи и би трябвало да бъде непокътната ", сподели тя на донорска конференция за Сирия в Брюксел.

Москва също удостовери поддръжката си, като представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели пред кореспонденти: " Ние имаме вяра, че няма друга опция " и настояваме Иран да взе участие в по-нататъшни полемики.

След срещата си с американския президент, Макрон е съвсем уверен, че единодушие сред двамата за съществуващото досега съглашение няма да бъде реализирано.

Тридневното посещаване на френския президент не беше приветствано от един дълготраен критик на външната политика на Съединени американски щати, режисьорът Оливър Стоун, който по това време се намираше в Техеран за кино фестивал.

Стоун съобщи пред Агенция Франс Прес, че е " изключително шокиран " да види, че Макрон стои до президента Доналд Тръмп и прикани за преразглеждане на нуклеарната договорка. " Да се види този млад мъж, който няма доста нюх към историята или спомен за великите обичаи на Франция... беше доста депресиращо ", сподели Стоун.

Междувременно американски публични лица упрекват европейците, изключително Германия, за слагането на бизнес ползите пред сигурността. Те от ден на ден са разочаровани от изразходването на време за фокусиране върху недоволствата на Тръмп, вместо за справяне с държанието на Иран. /АФП
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР