Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Ислямската република е гарант

...
Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Ислямската република е гарант
Коментари Харесай

Иранският президент: Нашата република е гарант на правата и свободите

Иранският президент Ебрахим Раиси съобщи, че Ислямската република е поръчител на правата и свободите и отбрани системата на ръководство на страната на фона на потискането на антиправителствените митинги, за които Организация на обединените нации твърди, че към този момент са лишили живота на повече от 300 души, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Висш ирански орган на държавната сигурност в това време заяви, че 200 души, в това число чиновници на службите за сигурност, са починали в размириците.

Протестите, които не престават към този момент трети месец, бяха провокирани от гибелта на 22-годишна жена от кюрдски генезис, задържана от нравствената полиция, която ползва строгите правила за наложително носене на кърпа. Протестите прераснаха във всеобщ протест на гневни иранци от всички публични прослойки и това е едно от най-големите провокации за ръководството на духовниците след революцията през 1979 година, показва Ройтерс.

" Иран има най-прогресивната конституция в света ", защото тя комбинира " идеали с народна власт ", съобщи Раиси в свое изявление пред депутати. " Конституцията подсигурява (съществуването) на Ислямската система ", сподели той и добави, че тя също по този начин " подсигурява фундаменталните права и законните свободи ".

Миналия понеделник почитан пълководец от иранската Революционна армия сподели, че в размириците са починали 300 души, в това число чиновници на службите за сигурност. Независим специалист, назначен от Организация на обединените нации, сподели, че броят на жертвите е над 300, в това число 40 деца. Правозащитната група Информационна организация " Активисти за човешки права " през вчерашния ден заяви, че са починали 469 протестиращи, в това число 64 малолетни. Тя добави, че са били убити и 61 чиновници на държавните служби за сигурност. Смята се, че на митингите са били арестувани до 18 210 души.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР