Иранският президент Ебрахим Раиси ще се срещне днес с президента

...
Иранският президент Ебрахим Раиси ще се срещне днес с президента
Коментари Харесай

Иранският президент ще се срещне с Ердоган в Анкара

Иранският президент Ебрахим Раиси ще се срещне през днешния ден с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в границите на еднодневно публично посещаване, което беше отлагано два пъти, заяви пред Агенция Франс Прес дипломатически източник.


Раиси и Ердоган ще се срещнат в столицата Анкара за диалози, отдадени на районните последствия от израелско-палестинския спор.

Предишните визити на Раиси - едно през ноември и едно по-рано този месец, бяха анулирани поради възходящото напрежение в Близкия изток.

Официалната осведомителна организация на Иран ИРНА заяви, че Раиси ще води " високопоставена политическа и икономическа делегация ".

Посещението се реализира на фона на възходящите опасения за районните последствия от войната в Газа, която Израел стартира като ответна мярка за невижданите офанзиви, подхванати от " Хамас " на 7 октомври, вследствие на които в Израел починаха към 1140 души, по данни на Агенция Франс Прес, основани на израелски публични данни.

В отговор Израел организира безмилостна атака, вследствие на която в Газа бяха убити минимум 25 490 души, към 70% от които дами, деца и юноши.

На 22 януари Раиси се зарече, че Израел " сигурно ще си заплати " за убийството в Сирия на върховен военачалник от Корпуса на гвардейците на Ислямската гражданска война (КГИР).

Съединените щати и Англия започнаха втори кръг от взаимни военни удари по подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен като възмездие за многократните им набези против корабоплаването в Червено море.

Ердоган осъди първия кръг от удари при започване на този месец като " несъразмерен ", обвинявайки Вашингтон и Лондон, че се пробват да трансфорат региона на Червено море в " кървава баня ".

По-рано Ердоган и Раиси разискаха по телефона стъпките за трайно преустановяване на огъня в Газа, като Ердоган акцентира смисъла на това „ мюсюлманският свят да заеме обща позиция против израелските зверства "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР