Иранският президент Ебрахим Раиси се срещна днес със сирийския си

...
Иранският президент Ебрахим Раиси се срещна днес със сирийския си
Коментари Харесай

Иранският президент Ебрахим Раиси се срещна със сирийския си колега Башар Асад в Дамаск

Иранският президент Ебрахим Раиси се срещна през днешния ден със сирийския си сътрудник в Дамаск, с цел да укрепи съдействието сред двете страни съдружници, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.

Техеран е главен покровител на държавното управление на Асад от началото на протеста през март 2011 година, прераснал във война, и изигра значима роля за обръщането на хода на спора в интерес на Асад.

В изявление за арабската телевизия " Маядин " Раиси прикани за възобновяване на страната и връщане на бежанците, избягали от войната.

Раиси, който е отпред на политическа и икономическа делегация от висок сан, бе посрещнат на интернационалното летище в Дамаск от сирийския министър на стопанската система и външната търговия Мохамад Самер Абдалрахман ал Халил.

Иранският президент ще посети и светилищата Саида Зейнаб и Саида Рукая - свещени места за шиитския ислям, както и Гроба на Незнайния войник - монумент, отдаден на сирийските бойци, починали в борба.

Последният ирански президент, посетил Сирия, беше президентът Махмуд Ахмадинеджад през 2010 година Посещението на Раиси се реализира в миг, когато някои арабски страни, в това число районните сили Египет и Саудитска Арабия, се сближават с Асад и техните външни министри посетиха Дамаск през последните седмици. Външният министър на Сирия посети саудитската столица Рияд през април - първата сходна аудиенция, откогато двете страни прекъснаха връзките си през 2012 година

През март Иран и Саудитска Арабия - главен покровител на сирийските опозиционни бойци - реализираха съглашение в Китай за възобновяване на дипломатическите връзки и отваряне на посолствата след седем години напрежение. Помирението сред Иран и Саудитска Арабия евентуално ще има позитивно влияние върху страните, в които двете страни водеха прокси войни, в това число Сирия.

Сирия бе необятно отбягвана от арабските държавни управления поради бруталните репресии на Асад против протестиращите и разривът в връзките приключи с изключването на Сирия от Арабската лига през 2011 година Оттогава насам в спора са починали близо половин милион души, а половината от 23-милионното население на Сирия преди войната е било разселено.

" Америка и нейните съдружници се провалиха на всички фронтове против съпротивата и не можаха да реализират нито една от задачите си ", съобщи през вчерашния ден новият дипломат на Иран в Сирия Хосейн Акбари пред иранската държавна новинарска организация.

Посещението на Раиси е първото посещаване на ирански президент в Дамаск от 2010 година насам. Междувременно Асад посети Иран два пъти от началото на спора, като последното посещаване беше през май предходната година.

Визитата на иранския президент се реализира седмица откакто иранският министър на пътищата и градското развиване Мехрдад Базрпаш се срещна с Асад в Дамаск и му съобщи обръщение от Раиси в поддръжка на разширението на икономическите връзки сред двете страни, заяви иранската държавна осведомителна организация.

Военното наличие на Иран в Сирия поражда съществено безпокойствие в Израел, зарекъл се да спре усилването на иранските позиции край северната си граница. През последните години Израел е нанесъл стотици удари по обекти в следените от държавното управление елементи на Сирия. От началото на тази година сирийски публични лица са приписали на Израел редица удари по сирийска територия, последният от които бе нанесен рано сутринта през вчерашния ден и извади интернационалното летище на северния град Алепо от строя.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР