Иранският президент Ебрахим Раиси (прав вляво) и кубинският държавен глава

...
Иранският президент Ебрахим Раиси (прав вляво) и кубинският държавен глава
Коментари Харесай

Президентите на Куба и Иран си обещаха да се противопоставят на „империализма на янките“

Иранският президент Ебрахим Раиси (прав вляво) и кубинският държавен глава Мигел Диас-Канел участват на подписването на междудържавни съглашения от външните министри на двете страни Хосеин Амир Абдолахиан (вляво) и Бруно Родригес по време на държавното посещаване на иранския водач на 15 юни 2023 година в Хавана. Снимка: АП

Иранският президент Ебрахим Раиси се срещна през вчерашния ден с кубинския си сътрудник Мигел Диас-Канел в Хавана, последната спирка от обиколката му в три страни в Латинска Америка, ориентирана към укрепването на поддръжката измежду латиноамерикански съдружници, на които както и наИран, Съединени американски щати са наложили наказания, съобщи Ройтерс.

Вчера рано сутринта Раиси сподели пред кореспонденти на търговски конгрес в Хавана, че Куба и Иран ще търсят благоприятни условия за взаимна работа в производството на електрическа енергия, биотехнологиите и минното дело,наред с други области.

„ Условията и събитията, при които Куба и Иран се намират през днешния ден имат доста общо между тях “, сподели Раиси в диалог с президента на Куба Мигел Диас-Канел. „ С всеки минал ден връзките ни стават по-силни ", уточни иранският водач.

Високопоставени длъжностни лица подписаха административни съглашения за усилване на съдействието сред министерствата на правораздаването и митническите организации, както и в телекомуникациите.

По-рано тази седмица Раиси посети Венецуела, където даде обещание усилване на двустранната търговия и разширение на съдействието в нефтохимическата индустрия. 

Преди да дойде в Куба, иранският президент гостува и на президента на Никарагуа Даниел Ортега. 

„ Венецуела, Никарагуа, Куба и Иран са измежду страните, които трябваше героично да се изправят с упорита опозиция против наказания (...), закани, блокади и интервенция от страна на империализма на янките и неговите съдружници “, сподели Диас-Канел на своя ирански сътрудник.

„ Това посещаване затвърди нашето разбиране, че в лицето на Иран имаме другарска страна в Близкия изток, на която да се доверим... и с която да приказваме за най-сложните световни проблеми ", добави Диас-Канел.

Попитан по-рано тази седмица за турнето на Раиси в Латинска Америка, представителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби сподели, че иранският президент може да приказва за личния си дневен ред.

„ Не желаеме от страните в това полукълбо или което и да е друго да избират с кого да се асоциират, с кого отиват да беседват или на кого ще разрешат да ги посети ", сподели Кърби.

„ Ние сме фокусирани върху нашия личен националенинтерес за сигурността в района ", уточни Кърби.

Посещението на Раиси идва в миг, когато Куба също се пробва да ускори връзките си с далечни, само че извънредно значими съдружници като Русия и Китай, които също са обект на американски наказания.

Раиси назова визитата си в основните латиноамерикански съдружници на Иран " повратна точка " в двустранните връзки.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР