Иранският парламент спешно прие закон, класифициращ всички американски военни сили

...
Иранският парламент спешно прие закон, класифициращ всички американски военни сили
Коментари Харесай

Иран обяви със закон американските въоръжени сили за „терористични“

Иранският парламент незабавно одобри закон, класифициращ всички американски военни сили като „ терористични “. Това става в деня, когато убитият при американски въздушен удар ирански военачалник Касем Сюлеймани би трябвало да бъде заровен в родния си град Керман, осведоми „ Франс прес “, представена от Българска телеграфна агенция.

Депутатите внесоха корекция в утвърден наскоро закон, който афишира за „ терористични “ американските сили, ситуирани в регион, разпрострян се от Африканския рог през Близкия изток до Централна Азия.

Съгласно новия текст това определение към този момент обгръща „ всички чиновници на Пентагона и обвързваните с тях служби и организации, както и ръководителите, забъркани в гибелта на Касем Сюлеймани “, съобщи ТАСС, базирайки се на иранската осведомителна организация Фарс.

Първоначалният текст на закона беше признат през април 2019 година и в него се споделяше, че Иран „ счита Съединени американски щати за страна спонсор на тероризма “. Тогава Техеран показа закона като реципрочна мярка в отговор на решението на Вашингтон да включи иранския корпус на Гвардейците на ислямската гражданска война в листата си на задграничните терористични организации, напомня „ Франс прес “. 

В същото време в Иран стартира погребалната гала на убития от Съединените щати военачалник Касем Сюлеймани. Това е последната фаза от тридневните траурни процесии в редица градове в страната. Хиляди иранци, облечени в черно се събраха в родния град на военачалник Солеймани - Керман в югоизточната част на Иран. Сюлеймани беше считан за втория най-влиятелен човек в страната след аятолах Али Хаменей. Самият Хаменей плака на церемонията в иранската столица, а хората скандираха - „ Смърт за Америка “. Сцените от тридневния печал в Иран напомниха за церемониите след гибелта през 1989 г. на създателя на ислямската република аятолах Рухолах Хомейни.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР