Иранският народ има правото да критикува своите лидери, това заяви

...
Иранският народ има правото да критикува своите лидери, това заяви
Коментари Харесай

Ирански религиозен водач: Хората имат правото да критикуват лидерите си


" Иранският народ има правото да подлага на критика своите водачи, това съобщи един от водещите шиитски духовници в страната, заяви медия в Ислямската република, представена от Агенция Франс Прес.

Иран е изправен пред вълна от митинги след гибелта на Махса Амини преди повече от месец.

" Народът има право да подлага на критика водачите на мюсюлманското общество, без значение дали рецензиите са основателни или не ", съобщи аятоллах Джавад Алави-Боруджерди, представен от държавната осведомителна организация Шафакна. Шестдесет и осем годишният свещеник е внук на великия аятоллах Хосеин Боруджерди, главната фигура на шиитското духовенство през ХХ век.

" Хората имат какво да кажат и не са съгласни с това, което вършиме ", добави аятоллахът, обръщайки се към управляващите в Техеран.

Възмущението в Иран от гибелта на 22-годишната иранска кюрдка Махса Амини провокира най-голямата вълна от митинги след тези през 2019 година против покачващите се цени на бензина в богатата на нефт страна. Младата жена беше задържана на 13 септември от полицията в Техеран за нарушение на строгите правила за женско облекло, прилагани в Ислямската република, а три дни по-късно умря.

Протестите обгърнаха доста ирански градове и десетки протестиращи, както и членове на силите за сигурност бяха убити. Арестуваните са стотици.

" Някои хора са задържани и са в пандиза. Отнасяйте се към тях благосклонно ", сподели аятоллахът.

На 26 септември великият аятоллах Хосейн Нури Хамедани, значим закостенял свещеник и покровител на висшия водач Али Хаменей, също прикани управляващите да " се вслушат в настояванията на хората ", напомня Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР